italijan_8.jpg

Vesti

25.05.2015. - 16:32

Tradicionalno prijateljstvo i poverenje

Predsednici Srbije i Italije, Tomislav Nikolić i Serđo Matarela, složili su se danas u Beogradu da odnose dve države krasi uzajamno poverenje i prijateljstvo, a Matarela je poručio da njegova zemlja podržava što skorije otvaranje poglavlja u pregovorima između Srbije i EU.

BEOGRAD - Predsednici Srbije i Italije, Tomislav Nikolić i Serđo Matarela, složili su se danas u Beogradu da odnose dve države krasi uzajamno poverenje i prijateljstvo, a Matarela je poručio da njegova zemlja podržava što skorije otvaranje poglavlja u pregovorima između Srbije i EU.
"Srbiju i Italiju povezuje tradicionalno prijateljstvo, saradnja i razumevanje, a dokaz za to je što Italija već duže vreme među tri najveća investitora u srpsku privredu", rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa Matarelom.
Nikolić je izrazio uverenje da kompanije kao što su fijat, Beneton i Kalcedonija predstavljaju odličnu osnovu za dalje unapređenje saradnje.
Predsednik Srbije je rekao da dve zemlje veže i uzajamno poverenje koje su narodi zajednički gradili dugi niz godina.
"Ako nastavimo da radimo zajedno možemo da stvorimo još više prostora za unaprednjenje naše saradnje, za ostvarenje zajednickih projekata i zajedničkih nastupa na trećim tržištima", poručio je Nikolić i dodao da su dve zemlje posvećene boljoj sadašnjosti i izvesnijoj budućnosti svojih građana.
"Imamo snažnu i realnu viziju napretka i saradnje", rekao je Nikolić, zahvalivši se Italiji na podršci u procesu evropskih integracija Srbije, kao i zbog učešća italijanskih vojnika u kontingentu Kfora u zaštiti srpskih spomenika.
Italija je, kako je rekao, strateški partner Srbije i pouzdan prijatelj sa kojim smo uvek mogli da otvoreno da razgovaramo.
Matarela se saglasio da dve zemlje vezuju dobri odnosi i široka saradnja u brojnim oblastima i izrazio nadu da će ona biti unapređena.
"Italija podržava stav da što pre treba otvoriti prva poglavlja u pregovorima između Srbije i EU", rekao je Matarela, istakavši da je to i u interesu stabilnosti Zapadnog Balkana.
Ističući da dve zemlje imaju identične stavove u međunarodnim pitanjima, Matarela je još jednom potvrdio da će Italija podržati Srbiju na putu evropskih integracija.
Italijanski predsednik je susretom sa Nikolićem započeo posetu Srbiji tokom koje će se sastati i sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, a obratiće se i poslanicima u parlamentu na posebnoj sednici.
U toku popodneva predsednici Srbije i Italije položiće vence na Italijansko vojno groblje i srpsku Spomen - kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom groblju

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).