tan2015-9-12_18121959_0.jpg

Vesti

12.09.2015. - 20:31

Vojska je snažan i odlučan garant nacionalnih interesa

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da će vojska ostati snažan i odlučan garant zaštite nacionalnih interesa, a najmlađim oficirima poručio da budućim generacijama ostave Srbiju boljom nego što su je nasledili.

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da će vojska ostati snažan i odlučan garant zaštite nacionalnih interesa, a najmlađim oficirima poručio da budućim generacijama ostave Srbiju boljom nego što su je nasledili.
 
"Mi vama koji dolazite danas, vi onima koji dolaze posle vas, svako odužuje najsvetiji dug - da na dalje čuvanje ostavi Srbiju bolju od one koju je nasledio", rekao je Nikolić na svečanosti povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije i završetka školovanja 1. klase Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.
 
Nikolić je rekao da vojska s pravom uživa najveće poverenje građana, o čemu svedoči i to što je iz godine u godinu vojna profesija jedna od najpoželjnijih za mlade u Srbiji.
 
"Ako i posle današnjih predsednika države i vlade na čelo Srbije dođu ljudi kojima je Srbija važnija od svega, više nećemo ratovati i koristićemo vaša znanja za bolji život građana i za sticanje još većeg ugleda u svetu", naglasio je Nikolić.
 
On je rekao da je kredibilitet VS ođeknuo simbolickom snagom u periodu u kome svet proslavlja 70 godina pobede nad fašizmom, podsetivši da su pripadnici Vojske Srbije pozvani na dve najveće vojne parade.
 
"Od vojne parade u Beogradu, preko moskovskog Crvenog Trga, do Tjenanmena u Pekingu marširali su gardisti Vojske Srbije svojim jedinstvenim korakom na najvećim vojnim paradama koje je svet ikad video. Dostojanstvo i čast kojom su predstavljali svoju zem bili su vidno primećeni među vojnim jedinicama iz sveta", naveo je Nikolić.
 
U narednom periodu, naveo je predsednik, aktivnosti države biće usmerene na očuvanje i povećanje ugleda vojske i vojne profesije. 
 
"Pripadnici Vojske suprotstavljaće se svakoj vrsti ugrožavanja bezbednosti i slobode građana. U uslovima složenih bezbednosnih izazova današnjice, vojska će održavati i unapređivati svoje sposobnosti kako bi bila spremna da oružanu silu kojom raspolaže usmeri na izvršavanje poverenih misija i zadataka", rekao je Nikolić. Navodeći da se svet danas odlikuje brojnim i brzim promenama kojima nijedna zemlja pojedinačno nije dorasla, Nikolić je rekao da je međunarodna saradnja potrebnija nego ikada ranije.
 
"Put Srbije ka EU i otvorena i iskrena saradnja sa svim državama i vojskama u svetu daju priliku oficirima da se na profesionalnom nivou ogledaju sa kolegama iz mnogih zemalja. Pritom oni uvek iznova pokazuju da nimalo ne zaostaju za svojim kolegama", rekao je Nikolić.
 
On je dodao da su pripadnici vojske svojim angažovanjem u mirovnim misijama na više svetskih kriznih žarišta zaslužili pohvale međunarodnih institucija i ocenio da njihovo prisustvo postaje sve značajnije.
 
"Saradnjom sa drugim armijama u procesu uspostavljanja mira u svetu Vojska Srbije daje nesebičan doprinos globalnom miru, a Srbija jača sopstveni kredibilitet u međunarodnim odnosima", rekao je Nikolić.
 
Ističući da je od danas VS ojačana najmlađom generacijom potporučnika koji su izabrali da im životni poziv bude časno i nesebično služenje otadžbini, Nikolić im je poručio da je obaveza svih da sa ponosom čuvaju sećanje na slavne pobede srpskog vojnika i da potomke vaspitavaju na svetlim primerima patriotizma.
 
"Vi ste naučeni da sledite taj put, herojski korak pobednika. Budite hrabri, jednako odvažni, svoje znanje i veštinu stavite u službu otadžbine, čuvajte mir, slobodu, doprinosite napretku Srbije i podizanju njenog ugleda u svetu", poručio im je Nikolić. 
 
Predsednik je ocenio da Vojna akademija doprinosi sveukupnom razvoju obrazovanja u Srbiji u istoj meri u kojoj VS doprinosi stvaranju i ocuvanju države i da je najbolji primer stalnog napretka i boljitka. 
 
Nikolić je dodao da se budući oficiri na brojnim studijskim programima obrazuju na isti, a neretko i napredniji način od svojih kolega iz ostalih evropskih zemalja, ističući da stabilnost sistema vojnog obrazovanja obezbeđuje savremen pristup nastavnom procesu i njegovo efikasno sprovođenje.
 
 
 
Predsednik Srbije uručio oficirske sablje najboljima
 
 
 
Predsednik Srbije je na promociji najmlađe klase oficira uručio tradicionalna vojnička odličja, oficirske sablje, najboljima u rangu.
 
Najbolje su, prvi put u istoriji srpske vojske tri devojke kojima je Nikolić uručio ta tradiconalna vojnička obeležja, čestitavši im na uspehu.
 
Najbolja je Bojana Regodić, sa opštim uspeh 9,84, druga u rangu je Jelena Peković, sa opštim uspehom 9,74 dok je treća Iva Stanković, koja je postigla opšti uspeh 9,65.
 
Na svečnosti, ministar odbrane Bratislav Gašić uručio je pištolje sa posvetom najuspešnijim kadetima voda Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.
 
U vidu Kopnene vojske najbolji je Marko Lakić, opšti uspeh 9,53, a u vidu Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Boško Marković, sa opštim uspeh 9,58.
 
Najboljim kadetima Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske kademije na svečnosti ispred Doma narodne skupštine su dodeljeni paradni bodeži.
 
Bojana Regodić rekla je da danas u stroju ponosno stoje časni i humani oficiri, koji će savesno obavljati svoju dužnost i pružati oslonac našem narodu, a svoje znanje i sposobnosti uložiti u očuvanje i napredak društva i države.
 
"Osećam čast zbog uručene sablje, koja je potvrda rada i zalaganja tokom školovanja. U radu će znanje biti moje oružje, a sablju ću nostiti časno", rekla je Regodić i u ime najmlađih oficira zahvalila profesorima, komandirima i članovima porodice. 
 
Načelnik Vojne akademije general major Goran Zeković rekao je na svečanosti da je Vojna akademija, visoko-obrazovana institucija sa višedecenijskom tradicijom u obrazovanju oficira, ove godine ispunila sve svoje zadatake.
 
Ove godine školovanje je završilo 104 učenika Vojne gimnazije, 86 rezervnih oficira, 424 oficira i podoficira i vojna službenika, 15 magistara i mastera i četiri doktora nauka i 20 oficira iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Grčke, SAD i Alžira, rekao je Zeković.
 
On je istakao da su istraživači Vojne akademije završili rad na osam, a u toku je rad na 17 projekata i dodao da je nastavno osoblje Vojne akademije objavilo 261 naučni rad i 11 udžbenika.
 
"Sa tim poletom Vojna akademija, član Univerziteta odbrane, i ove godine će podići stepen razvoja vojnog obrazovanja", rekao je Zeković.
 
Ističući da su najmlađi oficiri školovani pod geslom "Znanje je nase oružje, čast je naša imovina", Zeković im je poručio da budu uzvišeni i ponosni, ali i smerni i spremni na izazove vojničkog poziva.
 
"Budite puni junaštva, ali i čojstva, jer ko sme, taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred", rekao je on i oficirima poželeo uspeh u službi, zdravlje i sreću.

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).