20141005_112919.jpg

Vesti

05.10.2014. - 11:27

Zaboravili nismo i nikada nećemo!

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija nema neprijatelje i sarađuje sa svima koji to iskreno žele i koji u toj saradnji sa nama razgovaraju kao sa sebi ravnima.

"To je ta državnička strategija kojoj smo posvećeni da naša jedinstevna pozicija raskrsnice nikada više ne bude povod za sukob i da je istaknemo kao svoju prednost, izgrađujemo u svesti Evrope i sveta kao prirodno susretanje različitosti, dobronamernu kuću na putu u kojoj se sarađuje dogovara, grade prijateljstva i ostvaruju zajdenički interesi" rekao je Nikolić na stratištu u Jajincima.

On je istakao da dobrosusedske odnose u regionu, Evropi i svetu Srbija gradi kao savesna i ka budućnosti okrenuta zajdenica mrtvih, živih i budućih.
"Mrtvi nas uče - budućima smo posvećeni", poručio je predsednik Srbije.
Prema njegovim rečima sećanje na grad nevino stradalih ovde u Jajincima čuvaćemo zauvek.
"Njihovo stradanje je deo našeg kolektivnog pamćenja, istorisjki ožiljak na duši i države i društva koji nas obavezuje da u ime svih nevino mučneih i ubijenih Srba, Jevreja i Roma ostanemo onaj deo svesti i savesti čovečanstva koji čini sve da se ovakvi zločini ma gde u svetu ne ponove", podvukao je Nikolić.
Kako je rekao ako iko ima pravo da opominje u ime nevino stradalih i da poziva svet na mir, razum i pomirenje onda je to Srbija.
"Činimo to ponosni na pretke odgvorni prema potomcima", podvukao je predsednik Srbije.
On je podsetio da je srpski narod branio i odbranio sebe dovodeći se na ivicu biološkog opstanka i naveo da je Oktobar poseban mesec prošaran tugom i srećom kao i čitava naša istorija.

Nosimo ranu na duši
Nikolić se, na komemorativnoj svečanosti u Spomen-parku Jajinci kod Beograda, upisao u spomen knjigu.
"I da sve nestane, i da svi zaborave, mi nosimo ranu na duši, opomenu, sećanje i poštovanje, inače ne bi bili Srbi", napisao je Nikolić.

Predsednik Srbije je uz vojne i državne počasti odao počast svim žrtvama stradalim na tom mestu tokom Drugog svetskog rata.

foto Tanjug, Z. Žestić

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).