tan2014-11-7_101735505_0.jpg

07.11.2014. - 13:24

Француска је велика подршка Србији на европском путу

Београд, 07. новембар 2014. године - Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је са премијером Републике Француске Мануелом Валсом.

Пожелевши добродошлицу премијеру у име свих грађана Републике Србије, председник Николић је изразио уверење да је синтагма на споменику захвалности „Волимо Француску, као што је она волела нас“ и даље утиснута у наша срца. „Нажалост, све је више уобичајено да се пријатељство мери економским параметрима и многе земље су претекле Француску у тој области“ подвукао је председник Србије. Успешно спровођење реформи, стручна радна снага, различите олакшице за инвеститоре, одличан географски положај, као бројни споразуми о слободној трговини представљају Србију оптималном дестинацијом за стране инвеститоре, нагласио је председник. „Француска је велика подршка на нашем европском путу, а показала се и као прави пријатељ током поплава које су нас задесиле“ рекао је председник и додао да је захваљујући подршци француског председника Франсоа Оланда, одржана донаторска конференција у Бриселу, на којој су прикупљена значајна средства за помоћ поплављеним подручјима.

Predsednik Nikolić sa premijerom Francuske

Председник Николић је истакао да је Србија посвећена миру и стабилности у региону и да је зато активна у разговору са Приштином. „Ми смо посвећени обезбеђивању нормалног живота грађана у Покрајини, али не можемо направити ниједан корак ка признавању једнострано проглашене независности Косова“ подвукао је председник. Он је упозорио француског премијера на пројекат Велика Албанија и да се све учесталије провокације албанаца у региону,  могу претворити у проблем већих размера, који неће моћи да реши ни Европска унија.

Француски премијер Мануел Валс је рекао да су речи председника Николића глас мудрости. Он је изразио дирнутост искреним пријатељством српског народа која је видљива на сваком кораку. Француски премијер је похвалио успешно спровођење структурних реформи и динамику уласка Србије у ЕУ, истакавши да није лак задатак политичара ни у Србији ни у Француској, да увери своје грађане да је ЕУ прави пут за њихову бољу будућност. Он је нагласио да има пуно тога што нас повезује, и да након разговора на највишем нивоу, динамика економских односа мора да се убрза. Премијер Валс је информисао председника да је разговарао са српским руководством о унапређењу сарадње у области пољоприведе, индустрије, изградњи метроа, аеродрома и да ће Француска, уколико је Србија спремна, понудити своју експертизу и наметнути се као најбољи страни партнер.

На питање француског премијера, како види ситуацију у БиХ и РС председник је одговорио: „Србија неће урадити ништа да дестабилизује Босну и Херцеговину, али Европска унија треба да уложи већи напор да би та држава боље функционисала“.