krs_7348.jpg

26.04.2016. - 15:49

Обилазак Националног музеја и Националног споменика Индонезије

Београд, 26. април 2016. године - Председник Републике Србије Томислав Николић посетио је током првог дана боравка у Републици Индонезији Национални музеј Индонезије и обишао је Национални споменик Индонезије. Приликом обиласка Нациналног музеја Индонезије председник Николић уписао се у књигу утисака: “Вероватно да речи нису потребне и не могу да опишу осећај поштовања према вашој историји и цивилизацији“.

Писмо уреднику:

Године 2016, Национални музеј Индонезије обележио је 238. годишњицу постојања. Као најстарији музеј у Индонезији, Национални музеј Индонезије претрпео је значајне промене у погледу колекција, изградње самог здања и других техничких програма. Истовремено, растуће интересовање јавности за улоге и рад овог музеја огледа се у све већем броју посетилаца. Данас се Национални музеј Индонезије може похвалити завршетком радова на новом северном крилу, које се састоји из седам нивоа, од чега се на четири налазе сталне поставке: 1. Човек и окружење; 2. Знање, технологија и привреда; 3. Друштвена организација и обрасци насељавања; 4. Драгоцености и керамика.

Национални музеј Индонезије налази се у средишњој Џакарти, на Мердека тргу. У овом музеју налазе се музејске, историјске и етнолошке збирке из целе Индонезије.

Икона Џакарте, Национални споменик Монас, својом дугом и богатом историјом окупља људе са свих страна. Место на којем се споменик налази центар је за одржавање културних манифестација и фестивала. У комплексу споменика налази се музеј Гајах Мада, који поседује разноврсно културно и уметничко богатство из целе Индонезије. Многи од археолошки пронађених предемета налазе се у Монасу.