17.03.2018. - 10:43

Писмо председнику Народне Републике Кине

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је писмо председнику Народне Републике Кине Си Ђинпингу, у коме се каже:

„Примите моје искрене честитке за Ваш поновни избор за председника Народне Републике Кине, уз најбоље жеље да је и даље одлучно водите путем напретка и благородне будућности.

Мене, као Вашег искреног пријатеља, веома радује чињеница да Кина, вођена Комунистичком партијом са Вама на челу и на основу Ваше политичке мисли, постиже велике успехе у изградњи социјализма са кинеским карактеристикама за ново доба, као и на међународном плану. Ваше глобалне иницијативе, попут иницијативе Појас и пут, која промовише дух древног Пута свиле, Србија не само да подржава, већ у њима и учествује, јер сматрамо да ће повезивање различитих народа у заједницу са заједничком будућношћу несумњиво допринети развоју, миру и солидарности у свету. Пажљиво пратим развојни пут Кине, као и одлуке донете на заседањима Свекинеског народног конгреса и Свекинеске народне консултативне конференције. Као председника Републике Србије и Српске напредне странке, а пре свега као Вашег искреног пријатеља, радује ме одлука о уставном амандману, јер ћу и у годинама пред нама имати част и задовољство да са Вама радим на продубљивању нашег свеобухватног стратешког партнерства и јачању челичног пријатељства. Та одлука показује да је Комунистичка партија Кине храбра и одговорна, јер је историја много пута показала да је улога лидера често одлучујућа за напредак државе и народа. Веома ценим Вашу храброст и одговорност и чврсто сам уверен да ће уз Вас кинески народ остварити Сан о великом оживљавању, а оживљавање Кине сигурно ће бити у корист очувања мира и стабилности, као и добробити свих народа у свету. Уз велику захвалност на свесрдној подршци Кине питањима од суштинског државног и националног интереса за Србију, првенствено у односу на питање Косова и Метохије, користим ову прилику да Вам поновим чврст, доследан и непроменљив став Србије када је реч о подршци политици "једне Кине". Посебно ме радује што сте прихватили мој позив да поново посетите Србију. То ће бити још једна прилика да Вам узвратим гостопримство, којим сте ми неколико пута учинили част у Кини, што ће имати велики значај за Србију и њене грађане,“ наводи се у писму председника Вучића. Председник Вучић упутио је честитку и новоизабраном потпредседнику Народне Републике Кине Ванг Ћишану.

Београд, 17. март 2018. године