zamenik_au.jpg

31.01.2016. - 11:38

Председник Николић имао низ билатералних састанака на маргинама 26. Самита Афричке уније

Адис Абеба, 31. јануар 2016. године - Председник Републике Србије Томислав Николић наставио је данас радну посету Савезној Демократској Републици Етиопији.

На маргинама 26. Самита Афричке уније председник Николић састао се са председавајућом у Комисији Афричке уније, ЊЕ, Нкосазаном Дламини Зумом, замеником председавајуће Комисије Афричке Уније, г. Ерастусом Мвенчеом, председником Владе Етиопије Атом Хајлемариам Десалењом и министром спољних послова Јужног Судана Барнабом Мариалом Бенјамином.

Председник Николић и председавајућа Дламини Зума разговарали су о мигрантској кризи, њеним последицама и начинима превазилажења.
Председник Николић је рекао да је поносан на то како се Србија понела током мигрантске кризе, а посебно на чињеницу да нико од људи који су прошли кроз Србију није имао разлог да се пожали ни на понашање грађана Србије, нити државних органа.
„Ми не желимо да затворимо границе, али немамо капацитет да збринемо те људе. Наша земља се увек трудила да се према њима понаша на један достојансвен и цивилизован начин.“, истакао је председник Николић и нагласио да се решење проблема миграната мора решити тамо где је и настао.
Председавајућа Комисије Афричке уније је нагласила да нестабилност у Либији генерише кризу у целом афричком континенту.
„Ми не можемо решити проблем мигрантске кризе, али можемо да радимо на томе да се отварају нова радна места. Кључ је у развијању индустрије у афричким земљама.“, нагласила је Зума.
Председник Србије се посебно захвалио Зуми на личном доприносу против пријема такозваног „Косова“ у пуноправно чланство УНЕСКО-а
“Ми разговарамо са Албанцима и покушавамо да нађемо најбоље решење. То ће можда инспирисати неке земље да повуку признање. Можемо да прихватимо много, али никада нећемо признати независност.“, рекао је председник.

Видео материјал можете преузети са линка https://goo.gl/LuxCOk