28035081_b.jpg

08.05.2017. - 15:36

Председник Николић разговарао са Захиром Танином, шефом УНМИК-а

Београд, 08. мај 2017. године - Председник Републике Србије Томислав Николић састао се данас са Захиром Танином, шефом УНМИК-а.

Председник Николић је нагласио да су напори Србије да Косово не постане држава успешни све док УНМИК обавља своју улогу у обиму и на начин као и до сада. Председник Србије је изразио задовољство статусно неутралном улогом УНМИК-а и напорима да се реше проблеми на терену, у интересу свих грађана у Покрајини. „Србија је привржена дијалогу Београда и Приштине, међутим, забрињавају очигледне намере појединих албанских политичара да се створи велика Албанија. Ако Албанци мисле да не морају да направе никакве уступке, а при томе провоцирају и прете, у великој су заблуди. Са друге стране, ми смо спремни да уступимо Албанцима на Косову, онолико колико добија Заједница српских општина и даље од тога не можемо да идемо“, подвукао је Николић. Он је додао да се ситуација у региону Балкана заоштрила, међтуим, да не очекује да може да дође до оружаних сукоба. Председник Николић се захвалио шефу УНМИК-а на личном доприносу и залагању у очувању мира и стабилности на Косову и Метохији.

Шеф УНМИК-а Захир Танин се захвалио председнику на снажној подршци тој организацији и пренео захвалност Генералног секретара УН Антониа Гутереша на његовом доприносу очувању мира у региону. Што се тиче активности УНМИК-а, напори су усмерени на конкретне активности и реализацију: „Ми смо пуно радили на терену, пружајући подршку институцијама у успостављању владавине права, људских права, дијалогу између заједница, доприносећи миру и безбедности и борби против тероризма. Напори су уложени да осигурамо да извештаји Генералног о ситуацији на Косову су реални и уравнотежени“, нагласио је Танин.

Танин је изразио очекивање да ће се дијалог Београда и Приштине наставити и захвалио председнику што је допринео смиривању тензија у региону.