tan2016-10-31_111820707_0.jpg

31.10.2016. - 14:04

Председник Николић са др Анандом Астаном, генералним директором ICPE

Београд, 31. октобар 2016. године - Председник Србије Томислав Николић разговарао је са др Анандом Астаном, генералним директором Међународног међувладиног центра за промоцију предузећа (ICPE).

Председник Николић је рекао да се Србија налази на прекретници, из земље која је била претежно оријентисана на рад у великим државним фабрикама које су запошљавале по неколико хиљада људи, до земље која је тржишно оријентисана, са већом предузетничком иницијативом. „У некадашњој Југославији, држава је имала одговорност за развој економије и запослени су били њена одговорност. Сада едукатори имају кључну улогу да млади људи схвате да је време тржишне утакмице и нових технологија предност, а не нешто што је лоше. Одговорност за сопствени посао, за радно место је данас на појединцу, а улога државе је искључиво регулаторна“, нагласио је председник Николић и додао да центри као што је ICPE, уколико Србија постане његов члан, могу да помогну да млади људи науче нешто ново и виде како изгледају најбоље праксе у Европи.

Генерални директор Међународног међувладиног центра за промоцију предузећа Ананд Астанa је нагласио да је Југославија била један од оснивача те организације и изразио очекивање да ће Србија обновити чланство. Он је подвукао да ICPE има одличне програме за едукацију и да млади људи читавог региона имају фантастичан потенцијал који треба правилно усмерити.

Председник Николић је свог саговорника упознао са статусом евроинтеграција, потврдивши чврст став Србије да постане пуноправан члан ЕУ. „Србија је локомотива читавог региона и њен привредни раст је заиста импресиван. Без обзира на то што се то некима не допада, наш напредак ништа не може да заустави“. Србија је данас у свету препозната као поуздан партнер и искрен пријатељ и то је видљиво на сваком кораку, закључио је председник Србије.