25786101_b.jpg

20.06.2016. - 16:20

Председник Николић са Џанг Ћингвеијем, гувернером провинције Хебеј.

Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је са Џанг Ћингвеијем, гувернером провинције Хебеј.

Председник Николић је пренео свом саговорнику задовољство руководства Србије и целог народа поводом посете кинеског председника Си Ђинпинга. „Председник и ја смо договорили да посете разменимо најмање једном годишње. Сарадња коју смо успоставили и брзина којом се одвијају данашњи процеси више не дозвољавају да толико времена прође без сусрета“, нагласио је председник Николић. Посебно сам захвалан председнику Сију, зато што је обећао да ће лично да преузме бригу о унапређењу економске сарадње две земље. Наше две земље деле исте слободарске и мирољубиве вредности, нагласио је председник Николић и додао да ће искрено пријатељство два народа допринети да се заједничким напорима оствари српско-кинески сан. „Као што је рекао председник Си Ђинпинг, треба водити државу тако да већина грађана буде задовољна. Потпуно сам сагласан са њим, не води се држава да се удовољи мањини, већ да велика већина одобрава политику земље“, закључио је председник Николић.

Председник Николић је нагласио да је направљен значајан искорак на плану економских односа, посебно имајући у виду спремност кинеске стране да потпуно ревитализује Железару Смедерево. „Србија ће кинеској страни указати на интересантне пројекте и ми очекујемо да Кина снажније инвестира у производњу. Када улажете у инфраструктуру, тај пројекат траје две или три године, а када уложите у производњу, очигледна је намера да останете. Ми желимо да Кинези остану у Србији и да још више продубимо наше односе“, констатовао је председник Србије. Он је додао да Србија има значајан потенцијал у улагање у наменску индустрију, а посебно имајући у виду сарадњу са Војнотехничким институтом.

Гувернер провинције Хебеј, Џанг Ћингвеи је честитао председнику Николићу и нагласио да је цела делегација још увек под снажним утиском целокупне организације и гостопримства, које је председник указао свом високом госту. Он је подвукао да су кинески медији посветили велику пажњу посети и да је Србија поново постала веома важна тема у Кини. „Председниче, Ви сте заменици гувернера Ђин Бојонг још пре годину дана указали на проблем Железаре Смедерево, а како ми придајемо велику важност Вашој иницијативи, одмах смо приступили решавању тог проблема. Обећавамо Вам да ћемо уложити 300 милиона евра у првој фази и 600 милиона евра у другој фази, и будите сигурни да ћемо задржати све запослене. Планирамо да са ревитализацијом фабрике постепено повећавамо зараде запосленима“, подвукао је Ћингвеи.

Џанг Ћингвеи је изразио спремност кинеске стране да изгради Центар за механизам Кина – ЦИЕЗ у Београду, затим индустријски парк у Смедереву, јер је, како је рекао, један од приоритетних циљева председника Кине да се подигне ниво запослености у Србији. Такође, изражена је спремност да се купи фабрика сокова „Будимка“ у стечају и да се успостави интензивнија размена студената.