tan2016-10-25_102044569_1.jpg

25.10.2016. - 11:55

Председник Николић са министарком за информисање Републике Белорусије

Београд, 25. октобар 2016. године – Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је данас у Београду са министром за информисање Републике Белорусије Лилијом Ананич.

Председник Томислав Николић подвукао је захвалност Белорусији и председнику Лукашенку што није напуштао Србију у тешким моментима и показао приврженост Србији тако што је посетио током 1999. године. Он се лично заложио да наши односи добију чврсту политичку подлогу и јаку економску димензију.

Србија је на путу ЕУ, уређује државу према најсавременијм стандардима и важно је да се испуне услови из преговарачких поглавља све дотле док од нас не траже независност Косова. „Ми никада нећемо признати независност Косова и не можемо да уведемо санкције Русији. Ми не желимо да се стављамо ни на једну страну кад се наши пријатељи свађају, зато што бисмо изгубили једног пријатеља, а другог не бисмо стекли“, рекао је председник Николић. Он се захвалио министру на учешћу Белорусије на сајму књига и истакао важност снажнијег учвршћивања културних и духовних веза.

Министар за информисање Републике Белорусије Лилија Ананич пренела је поздраве председника Лукашенка председнику Николићу. Она је подвукла искрене и пријатељске односе две земље и нагласила да јој је изузетна част што Белорусија има прилику да учествује на сајму књига. „Ми желимо духовне везе и културолошке вредности, наше везе су нераскидиве и важно је да их негујемо и у будућности“, нагласила је министарка.

Председник Николић је рекао да Белорусија може да нам помогне да спречимо одлазак младих људи из Србије, квалификујући ту појаву јаничарством новог доба.