tan2016-5-25_10501853_0.jpg

25.05.2016. - 17:32

Председник Николић са министром иностраних послова Краљевине Шпаније

Београд, 25. мај 2016. године – Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је са министром иностраних послова Краљевине Шпаније, Хосе Мануелом Гарсија-Маргаљом.

Председник Републике Србије Томислав Николић је нагласио да је право задовољство разговарати са великим пријатељима, а да Шпанија заузима посебно место у нашим срцима. „Србија је уз вас и ми смо веома захвални на подршци по питању независности Косова и Метохије, као и на томе што пружате подршку на путу пуноправног чланства у Европску Унију“.
Председник Николић је указао свом саговорнику да Хрватска зауставља отварање поглавља, под утицајем ултранационалиста, који величају усташки покрет, иако постоји договор на највишем нивоу да ће се та питања решити путем дијалога, а не уцена. „Веома је опасно заустављање евроинтеграција, с обзиром на то да грађани Србије за шеснаест година немају никакве позитивне последице, већ осећају само тешкоће. Бојим се да ће доћи до озбиљног замора и пада оптимизма грађана у вези са пуноправним чланством у ЕУ“, нагласио је председник Србије.
Коментаришући економске односе, председник Николић је подвукао да изузетне политичке односе не прати адекватна економска сарадња. „Ми не вреднујемо пријатељства кроз обим економске размене, међутим, потребно је да интензивирамо нашу привредну сарадњу. Србија је изванредна дестинација за инвестиције из Шпаније. Поред правне сигурности, изванредног географског положаја, веома квалификоване и вредне радне снаге, Србија има и споразуме о слободној трговини са великим бројем земаља.“
Министар иностраних послова Шпаније Хосе Мануел Гарсија-Маргаљо се захвалио председнику на снажној подршци узајамном пријатељству, посебно на подршци на избору за чланство у Савету Безбедности и сарадњи у међународним организацијама и подвукао да Шпанија подржава територијални интегритет и суверенитет Србије. Посебно је нагласио да Шпанија не признаје документе који долазе са Косова и да неће омогућити визну либерализацију за грађане који долазе са те територије.
Министар Маргаљо је посебно подвукао да ће та земља наставити да пружа подршку Србији на путу евроинтеграција. Истовремено се сагласио да је важно интензивирати привредну и сваки други облик сарадње Србије и Шпаније.