30.01.2017

Председник Николић са министром спољних послова Државе Катар

Београд, 30. јануар 2017. године – Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је данас у Београду са министром спољних послова Државе Катар, шеиком Мохамедом бин Абдулрахманом Ал - Танијем.

У срдачном и пријатељском разговору, председник Николић је изразио наду да ће посета министра спољних послова Катара бити на најбољи начин искоришћена како би Србија успешно представила све предности које нуди улагање у њену привреду. Председник Николић је подсетио да је у новембру прошле године разговарао са катарским емиром о улагањима у туризам, што би се Катару веома исплатило. У Србији постоји преко 30 бања које су у процесу приватизације, и можда би учешће катарских компанија у том послу био идеалан начин да започнемо нашу сарадњу, нагласио је председник Николић. Он је додао да иза Србије стоје позитивни извештаји међународних финансијских институција, попут Међународног монетарног фонда и Светске банке, који сведоче о томе да је наша земља апсолутно безбедна дестинација за стране инвестиције, а да су могућности улагања огромне.

Министар спољних послова Државе Катар, Мохамед бин Абдулрахман Ал - Тани, рекао је да је његова посета Србији уследила управо као плод новембарских разговора између председника Србије и катарског емира. Држава Катар је озбиљно схватила позив председника Николића да катарске компаније инвестирају у Србији и заинтересована је за сарадњу у бројним областима, као што су наменска индустрија, висока технологија, где можемо сарађивати у изради модерних сателита, као и у многим другим областима. Министар спољних послова Катара додао је да су услови за сарадњу наше две земље јако добри, јер већ постоји темељ, заснован на више билатералних споразума који су потписани између наших земаља. Он је такође истакао да и његова земља нуди јако добре услове пословања за српска предузећа, која свој интерес умеју да препознају у сарадњи са катарским компанијама.

У разговору са председником Николићем, министар спољних послова Катара истакао је да његова земља чврсто подржава решеност Србије и кораке које је предузела да би се сачувала стабилност у региону и успоставио конструктиван дијалог са привременом администрацијом у Приштини.