tan2015-4-22_111346372_0.jpg

22.04.2015. - 15:56

Председник Николић са министром спољних послова Летоније

БEOГРAД- Србиjа jе доказала да jе апсолутно посвећена путу ка пуноправном чланству у Eвропскоj униjи и било би добро када би Брисел сада показао да одлучни кораци Србиjе нису били узалудни, тако што ће ускоро отворити прва поглавља, оценио jе данас председник Србиjе Tомислав Николић током разговора са министром спољних послова Летониjе Eдгарсом Ринкевичсом.

Председник Николић је рекао да на путу евроинтеграција Србија има услове које друге државе нису имале и да ће због тога вероватно бити успешнија од појединих чланица Европске уније, јер ће се трудити да на најбољи начин испуни услове из 34 стандардна поглавља. Што се тиче питања Косова и Метохије, Београд је искрено ушао у дијалог са Приштином јер смо изузетно заинтересовани за смањење тензија и за остварење што бољих услова живота за све грађане који живе на Косову и Метохији, на шта нас, иначе, и Устав обавезује. Међутим, Србија никада неће признати независност своје јужне покрајине, па није добро да било ко охрабрује администрацију у Приштини да је то финални циљ дијалога који се води, упозорио је председник Србије.
Министар Ринкевичс се сложио са председником Србије да би било добро да Брисел, као неку врсту геста добре воље, ускоро отвори прва поглавља. Он је рекао да се нада да ће се то десити врло брзо, јер је очигледан напредак који је Србија постигла у процесу реформи и изразио жаљење што то неће да се догоди за време председавања Летоније Европском унијом. Министар спољних послова Летоније поздравио је дијалог Београда и Приштине, и активну улогу Србије да се на тај начин превазиђу проблеми у вези Косова и Метохије.