tan2016-10-20_143129265_2.jpg

20.10.2016. - 17:29

Председник Николић са потпредседницом Владе и министарком спољних послова Републике Намибије

Београд, 20. октобар 2016. године - Председник Републике Србије Томислав Николић састао се са потпредседницом Владе и министарком спољних послова Републике Намибије, Нетумбом Нанди Ндаитве.

Председник Томислав Николић је подвукао да пријатељство две земље треба додатно оснажити сарадњом и у другим областима, пре свега у економији. Србија има огромне могућности за економску сарадњу са Намибијом. Политичка стабилност, правна сигурност, примена најсавременијих достигнућа у производњи, могу наћи своју примену у сарадњи две земље, подвукао је председник. Кроз трансфер знања и технологија, сарадњу у области пољопривреде, грађевинарства, образовања и многим другим, могу се још чвршће и више изградити билатерални односи две земље, подвукао је председник Николић. Осврнувши се на политичке односе, председник је изразио захвалност руководству те земље на непризнавању Косова и на подршци приликом очувања српске културне баштине у УНЕСКО. „Наша намера да будемо пуноправан члан Европске уније је искрена, али нас непрестано суочавају са условима да се та наша жеља оствари. Када бисмо нашим искреним пријтељима увели санкције, то нам не би донело нове пријатеље, већ би, осим губитка пријатељства, на тај начин изгубили велику подршку у међународним односима“. Он је додао да санкције не постижу никакав ефекат, осим што погоршавају положај најугроженијих слојева становништва. Председник је подвукао да се Србија бори не само за принципе на којима базира сопствену државу, већ и за универзалне принципе, на којима почива међународна заједница. „Ми смо пример примене двоструких стандара у међународним односима. За нас су спремљени услови, који не важе за друге“, рекао је председник и поставио питање: „Уколико пет држава Европске уније нема никакве последице због непризнавања Косова, зашто би Србија трпела последице зато што не може да призна независност?“ Председник Србије се осврнуо и на актуелну мигрантску кризу, која и даље потреса Европу и изразио очекивање да ће европски званичници ускоро наћи решење за тај проблем: „Србија се нашла на путу миграната и пружила им је колико је могла. Међутим, нити они желе да остану у Србији, нити би Србија имала шта да им пружи на дужи рок. Ми смо са своје стране показали способност и спремност да се суочимо са великим проблемима на одговоран начин, уз примену најсавременијих европских и светских стандарда“, подвукао је председник.

Потпредседница Владе и министарка спољних послова Републике Намибије, Нетумба Нанди Ндаитве се захвалила председнику Србије на срдачној добродошлици и пренела поздраве председника Намибије Хагеа Гејнгоба. Она је нагласила да Намибија цени историјско пријатељство са Србијом, посебно чињеницу да се показала као прави пријатељ у борби за незавиност, за време бивше СФРЈ. Она је изразила спремност да настави да подржава решавање проблема Косова мирним путем кроз дијалог: „Без обзира на притиске, ми нећемо урадити ниједан корак док се Београд не договори са Приштином“. Што се тиче економских односа, Нетумба Нанди Ндаитве је нагласила да они треба да буду апсолутни приоритет у сарадњи и сагласила се са председником да постоје конкретне области у којима се може постићи веома добар и конкретан резултат. Потпредседница владе и министарка спољних послова се сагласила са председником Николићем око мигрантске кризе и подвукла да тај проблем треба да се решава тамо где је настао, а не да се бави последицама.