afr_9427.jpg

28.04.2016. - 15:25

Председник Николић са председником Представничког дома Републике Индонезије Адеом Комарудином.

Београд, 28. април 2016. године - Председник Републике Србије Томислав Николић састао се са председником Представничког дома Републике Индонезије Адеом Комарудином.

Пожелевши топлу добродошлицу председнику Србије Томиславу Николићу, председник Представничког дома Републике Индонезије Аде Комарудин је истакао да темељ пријатељства две земље, постављен у време Несврстаних, треба да буде основ за учвршћивање тесне и интензивне сарадње. Група српско-индонежанског пријатељства је успостављена како би се градило пријатељство два парламента, али и две државе, нагласио је Аде Комарудин. „Ми ћемо учинити све што је у нашој моћи да се ојачају билатерални односи и Ваша посета, председниче Николићу, веома је важна за корак напред“, рекао је председник Представничког дома Индонезије. Он је додао да та земља подржава европски пут Србије: „Надам се вашем брзом уласку у ЕУ и да ће Индонезија на тај начин добити још једног савезника, на кога може да рачуна“, подвукао је Аде Комарудин.

Председник Николић је рекао да Србија испуњава услове за пуноправно чланство, међутим, сама Европска Унија се суочава са великим проблемима, као што је криза проширења и мигрантска криза. „Бројни европски лидери су се суочили са падом популарности, зато што су желели да се држе заједничких принципа и стандарда“. Са своје стране, Србија веома ефикасно спроводи реформе и стабилизује финансије, тако да добија бројне похвале и од европских институција и од ММФ-а и Светске банке. „Ми смо посвећени обнављању старих пријатељстава и веома нам је важно пријатељство са Индонезијом. Ми ћемо наставити да вам пружамо подршку и на билатералном и на међународном плану“, подвукао је председник Николић. „Пријатељство које су две земље успоставиле пре 58 година, сада смо обновили председник Ђоко Видодо и ја“, рекао је председник Николић и додао да ће економија бити област у којој има највише простора за унапређење билатералних односа.

Видео материјал из Представничког дома Републике Индонезије можете преузети са линка. https://pressprs.wetransfer.com/downloads/890c53e3dbbcac320eeefb0e4a029e2b20160428065555/13a71806f9b1c34b09ec736964eda3e620160428065555/8f0586