tan2016-4-6_112251664_4.jpg

06.04.2016. - 16:51

Председник Николић са представницима српских организација из региона

Београд, 06. април 2016. године - Председник Србије Томислав Николић разговарао је данас са представницима српских организација из региона, на њихов захтев.

Председник Николић је пожелео добродошлицу представницима српских организација, изразивши задовољство њиховом иницијативом да се као метод рада формира Конференција српских организација. „Србија је чврсто посвећена унапређењу положаја Срба у региону“, подвукао је председник Николић и додао да држава стоји на стабилном курсу мира и сарадње међу државама. „Сарадња Србије са земљама региона је сваким даном све боља. Када реагујем на одређене политичке иступе, трудим се да будем умерен, баш зато што водим рачуна о вама. Лако је јуначити се из Београда“ нагласио је председник Николић. Он је додао да нажалост, поједине државе, пре свих Хрватска и део Босне и Херцеговине још увек храброст исказују нападом на Србе.

Истакавши важност заједничког деловања Срба на унапређењу положаја и статуса у домицилним државама, председник Николић је рекао да ће у томе имати снажну подршку државе. „Србија је данас стуб стабилности целог региона, односи са Мађарском и Словенијом су на историјском максимуму, интензивно се ради на чвршћим везама са Македонијом, Црном Гором, Албанијом, Босном и Херцеговином, Румунијом“ подвукао је председник Србије. Међутим, исто тако је важно да Срби показују иницијативу, слогу и жељу да сарађују са матицом, додао је. „Први пут се у политичкој историји десило да један мађарски министар подржи власт у Србији, пријатељски односи две земље су видљиви на сваком кораку и то осећају две мањине“, нагласио је председник Србије. Он је на састанку изразио забринутост због очигледне појаве асимилације Срба у појединим државама, рекавши да је томе у великој мери допринело и несналажење или лоша процена појединих политичара, који воде Србе у тим државама.

Представници Срба су се захвалили председнику на времену и пажњи коју им је посветио и изнели бројне проблеме са којима се суочавају. Констатовали су неколико заједничких проблема, а посебно мањак слоге и недостатак институционалне подршке у последњих неколико година. Представници дијаспоре су апострофирали кључне политичке успехе председника Николића, који је допринео историјском помирењу са Мађарском, успоставио одличан однос са председником Словеније, води умерену политику према Загребу и БиХ, пружа подршку Македонији и Црној Гори. Такође, направљен је и историјски искорак према Албанији, и све се то директно реперкутује на бољи положај Срба у региону. Представници Срба из региона пружили су уверавање председнику Републике, да ће се боље организовати на нивоу региона, превазићи разлике и бити сложни. Од државе очекују, како кажу, наставак политике мира и стабилности и јачу и конкретнију институционалну подршку.

Председник Николић је инсистирао на учесталијим састанцима са представницима дијаспоре, рекавши да су врата на Андрићевом венцу за њих увек отворена и да ће наставити да подржава све активности и напоре на бољем положају Срба у региону и свету.

Писмо уреднику:

На иницијативу српских организација из региона, јуна месеца 2015. године као метод рада формирана је Конференција српских организација из региону у сталном заседанју, под радним називом „Срби у региону – положај и перспективе“. Прва конференција је одржана у Будимпешти, а друга у Подгорици. У раду конференције учествовале су водеће српске организације из Мађарске, Румуније, Словеније, Хрватске, Републике Српске, Албаније, Македоније, Србије и Црне Горе. Састанку код председника Републике Томислава Николића, присуствовали су: Љубомир Алексов, представник Срба у Мађарском парламенту, Огњен Крстић, председник Свеза Срба у Румунији, Никола Тодоровић потпредседник Савеза српских друштва у Словенији, Саша Милошевић, земаник председника Српског народног вијећа из Загреба, Милојко Будимир, председник Удружења Срба из Хрватске, Павле Брајовић председник српско-црногорског Удружења „Морача – Розафа“ из Скадра, Гордана Јовић – Стојковска председница Српске заједнице у Македонији, Момчило Вуксановић, председник Српског националног савета у Црној Гори, и Симон Ђуретић, сарадник српских организација из региона.