tan2017-2-9_102019462_0.jpg

09.02.2017. - 16:34

Председник Николић са шефом УНМИК-а Захиром Танином

Београд, 09. фебруар 2017. године - Председник Србије Томислав Николић разговарао је са шефом УНМИК-а Захиром Танином.

Председник Николић је изразио захвалност шефу УНМИК-а на томе што та организација испуњава свој мандат на објективан и непристрасан начин. Он је поновио став о важности улоге УНМИК-а на Косову и Метохији, изразивши очекивање да ће обим и број припадника те организације остати непромењен. „Веома је важно да Косово и Метохија остане у врху приоритета Уједињених нација, зато што и даље улажемо велике напоре да задржимо стабилност и не дозволимо да одређене ситуације прерасту у кризу“, подвукао је председник Србије. Председник Николић је изразио задовољство што се редовно подносе извештаји у Савету безбедности и рекао да то доприноси увиду међународне заједнице у дешавања на Косову и Метохији. „Ми преговарамо са Приштином, иако је Европска унија потпуно на њиховој страни, међутим свима треба да буде јасно да никада нећемо признати независност Косова и Метохије. Са друге стране, очекујемо да Приштина покаже спремност да поштује законе и да примени договорено, а пре свега Заједницу српских општина“, подвукао је председник Николић.

Шеф УНМИК-а Захир Танин захвалио се председнику на снажној подршци тој организацији и рекао да се та организација труди да сви извештаји буду избалансирани и објективни. „Ми смо пуно радили на терену, пружајући подршку институцијама“, нагласио је Танин и додао да ће извештај бити од велике користи читавој међународној заједници. Он је изразио очекивање да ће активности УНМИК-а остати неизмењене, као и мандат те организације.