03.03.2017

Председник Николић са високом представницом ЕУ Федериком Могерини

Београд, 03. март 2017. године - Председник Републике Србије Томислав Николић састао се са високом представницом ЕУ за спољну и безбедносну политику и потпредседницом Европске комисије Федериком Могерини.

Председник Томислав Николић констатовао је да су очигледне тензије у региону и потврдио посвећеност Србије миру и стабилности. Осврнувши се на ситуацију у региону, председник Николић је констатовао да тензије расту и да руководства у појединим земљама нису у стању да изађу на крај са изазовима са којима се суочавају. Он је истакао забринутост поводом ситуације у Македонији и Босни и Херцеговини и нагласио да Европска унија треба да настави да даје подршку одржавању мира у региону. Председник Николић је подвукао приврженост Србије евроинтеграцијама, изразивши очекивање да ће динамика отварања поглавља бити убрзана: „Србија активно ради на испуњавању услова да постане пуноправна чланица и искрено разговара са Приштином о нормализацији односа. Не знам да ли ће бити додатних услова и надам се да неће бити услова које не можемо да испунимо, а то је признавање Косова и Метохије“. Председник Николић се осврнуо и на мигрантску кризу, констатујући да се број избеглица у Србији повећава: „Србија чини све да се понаша цивилизовано према мигрантима, али очекује да ЕУ нађе свеобухватно решење за тај проблем“. Он је нагласио да мигранти не желе да се региструју у Србији, страхујући да ће их земље ЕУ вратити у земљу регистрације. Свакако је мигрантска криза показала које земље поштују правила на која су се обавезала и универзалне принципе уопште.

Висока представница ЕУ за спољну и безбедносну политику и потпредседница Европске комисије Федерика Могерини захвалила се председнику на искреној привржености евроинтеграцијама и рекла да је Србија важан фактор мира и стабилности у региону западног Балкана. Осврнувши се на отварање поглавља, висока представница је изразила оптимизам у погледу будуће динамике отварања и истакла важност даљег дијалога Београда и Приштине. „Постоји перцепција да пуноправно чланство подразумева да мора да се направи избор између Истока и Запада. Свакако да једно не искључује друго и потребно је радити на томе да се промени таква перцепција“, констатовала је Могерини. Она се захвалила председнику Николићу на искреном и чврстом залагању на евроинтеграцијама Србије и доприносу дијалога Београда и Приштине у протеклих пет година.