07.11.2016

Председник Николић у званичној посети Држави Катар

Београд, 07. новембар 2016. године – Председник Републике Србије Томислав Николић допутовао је у званичну посету Држави Катар, где га је дочекао емир Државе Катар, Њ. В. шеик Тамим бин Хамад Ал-Тани.

У срдачном и пријатељском разговору председник Николић је истакао интерес Србије да са Државом Катар развија свестрану сарадњу у свим областима, поготово у сфери економије. Председник Николић је изразио жељу да се привредне везе две земље унапреде и прошире, како повећањем спољнотрговинске размене, тако и кроз катарске инвестиције у Србији. Он је додао да је Србија данас у процесу великих привредних реформи које су створиле такав пословни амбијент у коме свако ко има визију да послује у нашој земљи може да оствари профит.

Емир Државе Катар, Њ. В. шеик Тамим бин Хамад Ал-Тани нагласио је да катарски привредници веома цене српску ефикасност. Он је рекао да је трговинска размена између наших земаља мала, зато што до сада није било довољно заједничких пројеката, али да ову посету сматра прекретницом и новим узлетом наше билатералне сарадње. Њ. В. шеик Тамим бин Хамад Ал-Тани подржао је предлог председника Николића о упућивању у Србију делегације Катара на министарском нивоу у којој ће бити укључени и представници Аутономног инвестиционог фонда, како би у директним разговорима са Владом Србије пронашли конкретне пројекте на којима би две земље могле да сарађују.

Током званичне посете делегације Републике Србије, коју је предводио председник Томислав Николић, потписано је пет докумената између Републике Србије и Државе Катар, и то:

1. Споразум о економској, трговинској и техничкој сарадњи између Владе Државе Катар и Владе Републике Србије;

2. Споразум између Владе Републике Србије и Владе Државе Катар о узајамном подстицању и заштити улагања;

3. Споразум између Владе Државе Катар и Владе Републике Србије о сарадњи у области културе;

4. Меморандум о сарадњи у области пољопривреде између Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије и Министарства локалне управе и животне средине Државе Катар;

5. Меморандум о разумевању о сарадњи у областима омладине и спорта између Владе Републике Србије и Владе Државе Катар.

Председник Томислав Николић посетио је у Дохи и српску компанију „Енергопројект-Ентел“, која већ 25 година успешно послује на Блиском Истоку. Са менаџментом и запосленима у компанији, председник Николић је разговарао о њиховим искуствима у пословању у Катару, као и о перспективама за будући развој и продор српских компанија на тржиште Блиског истока.

Видео материјал са почетка састанка и потписивања споразума можете преузети са линка https://goo.gl/FrB8G2