06.06.2017

Саопштење за медије - Маркус Едерер

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас државног секретара Министарства спољних послова Савезне Републике Немачке Маркуса Едерера, са којим је разговарао о билатералним односима двеју земаља, ситуацији у региону, као и о европским интеграцијама Србије.

Председник Вучић и државни секретар Едерер су се сагласили да значајно унапређење политичких односа Србије и Немачке прати интензивна сарадња у свим областима. „Србија жели да буде поуздан и одговоран партнер Немачкој и захвални смо за подршку коју канцеларка Ангела Меркел и други немачки званичници пружају Србији, како на европском путу, тако и у виду посвећености стабилизацији прилика на Западном Балкану, посебно кроз Берлински процес“, рекао је председник Вучић. Он је истакао важност коју би инфраструктурно повезивање имало за регионалну стабилност и сарадњу.
Председник Вучић је нагласио да ће Београд наставити дијалог са Приштином, али и указао на то да друга страна није испунила обавезе о формирању Заједнице српских општина из првог Бриселског споразума.
Државни секретар Едерер је рекао да Немачка подржава европски пут Србије. Он је истакао да су ставови и потези председника Вучића у складу са најбољом европском традицијом и да их Немачка охрабрује. Немачки дипломата је изразио захвалност председнику Вучићу због откривања споменика подунавским Швабама у Бачком Јарку.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,
06. јун 2017. године