20.04.2018

Састанак са замеником председавајућег Фондацији за отворено друштво

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са  Александром Сорошем, замеником председавајућег Фондацији за отворено друштво са којим је разговарао о напретку Србије у европским интеграцијама, подизању предузетничког духа и унапређењу положаја Рома у Србији.

Александар Сорош је изразио спремност још веће подршке реформама, јачању капацитета државних институција и јачању демократских процеса у Србији.

Фондација за отворено друштво је спремна да помогне колико год је у њеној моћи у унапређењу положаја Рома у Србији, што би у великој мери допринело и њиховом већем учешћу у јавном животу.

Тема разговора било је и унапређење и коришћење потенцијала ромске заједнице у области развоја предузетништва, у чему ће помоћ пружити како локална заједница у којој живе, тако и цела Србија. „Србија има прилику да искористи европске и националне ресурсе да унапреди положај најугроженијих грађана Србије, међу којима су и Роми", истакао је Сорош.

Двојица саговорника разговарали су и о позитивном аспекту живота и стваралаштва Рома у Србији, а то су свакако њихова култура и уметност.

Фондација је недавно покренула Европски ромски институт за уметност и културу у Берлину, а Србија разматра могућност отварања огранка Института у Београду.

Председник Вучић је захвалио Фондацији на залагању да седиште иницијативе „Интеграција Рома 2020“, коју води Савет за регионалну сарадњу, буде у Београду под покровитељством Владе Србије и изразио очекивање да сарадња са овом регионалном иницијативом буде још плодотворнија.

Састанку су присуствовали чланица борда Ромског програма Соња Лихт, директор Одељења за ромске иницијативе Фондације за отворено друштво у Будимпешти Жељко Јовановић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак и менаџерка Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва (SIPRU) Драгана Јовановић.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,

20. април 2018.