sajt.jpg

Вести

06.04.2015. - 16:12

Дошло је време да се отворено разговара с Хрватском

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да га не радује тренутна атмосфера у Хрватској, да постоје проблеми са људима који су "остали оковани у прошлости", због чега је дошло време да се отворено разговара о проблемима и правима српске заједнице у тој земљи.

Сада је већ време да отворено са Хрватском разговарамо о апсолутном поштовању свих споразума које смо постигли и обавезама које Хрватска има као држава према Србима - рекао је Николић у Београду на пријему који је организован за представнике српске омладине из Хрватске.
Николић је казао да постоје проблеми са неким људима из Хрватске који су, како је истако, "преспавали време" после деведесетих и који се сада појављују у државној администрацији.
Појављују се у администрацији и медју саветницима људи који су синоним за непроменљиво лош хрватски став према Србима... појављају се људи који су оковани у прошлости и који би да Хрватска можда изврши још, како они кажу, блиставу акцију и да остане потпуно без Срба - оценио је председник.
Николић је додао да постоје очигледни притисци из Хрватске и да су исти као почетком деведесетих, али да су сада друге околности, будући да је Хрватска чланица Европске уније.
Он је младима из Хрватске рекао да њихова посета делује "опомињуће" на институције и представнике власти у Србији, који треба да им обезбеде миран и нормалан живот.
Држава ће да учини много више него што је до сада улагала у ваш потпуни развој, на свим пољима. Држава ће са Хрватском непрекидно да одржава добре односе, уверена да само тако могу да се реше сви проблеми и видели смо да ми више нисмо они на чије изјаве треба да се реагује, углавном је Хрватска та на чије изјаве реагује и ЕУ - рекао је Николић.
Према његовим речима, млади у Хрватској се суочавају са многим проблемима и као пример је навео да деца мењају име, али и да не могу да прочитају ћирилично писмо, осим у књигама.
Некад се учини како смо благи и да не смемо да одоворимио, али најлакше је на провокацију договорити провокацијом, тиме вама не доносимо много добро - оценио је он.
Николић је казао и да ће бити "много мука" да се реши питање протераних Срба, али пре свега оних који у Хрватској живе.
Ми смо ту прилично ослоњени на међународну заједницу, јер ако би ми и Хрвати решавали тај проблем, никада га не бисмо решили - рекао је он.
Представник Омладинске мреже Срба у Хрватској Мирко Сужњевић зхавалио је председнику на свечаном пријему и прилици да разговарају о проблемима и тежњама омладине.
Надам се да ће ове посете постати уобичајене, добра пракса како бисмо могли да остваримо већа права у Хрватској - казао је Сужњевић.
У згради Председништва били су присутни млади са подручја Лике, Кордуна, Баније и Славоније, а који су већ разговарали са представницима парламента и Српске православне цркве.
Бета

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).