07_01_2013.jpg

Вести

07.01.2013. - 13:03

Европска заједница показала своје право лице

БЕОГРАД - Председник Србије Tомислав Николић поновио је данас да је Божић желео да проведе тамо где је најтеже - на Косову и Метохији, али да европска заједница није положила тај испит и да ће то бити основа за будуће преговоре.

"ЕУ мора добро да размисли кад убеђује Србију да је статусно неутрална и да жели да помогне да сви живимо боље и да ли је на данашњи дан показала уствари своје право лице", казао је Николић.

                              

Председник Србије је рекао да ће тај став Уније бити основ за преговоре. "Ово је у ствари бити или не бити - да ли председник може да оде на територију КиМ или не и о чему ми онда преговарамо. Ја нисам тражио да идем у политичку мисију већ у верску мисију, али тамо нема људи који верују у Бога", казао је Николић новинарима после божићне литургије у Саборној цркви.

 

Одговарајући на питање хоће ли тражити опет дозволу да иде на Косово, Николић је рекао: "ја да тражим дозволу за коју знам да више нико никад неће да ми је да - нећу".

 

Председник Србије је нагласио да од албанских власти у Приштини није ни очекивао да му дозволе да са делом народа проведе "најрадоснији хришћански празник", а да је европска заједница та која није положила испит, Председник је додао и да су грађани Србије и до сада пролазили кроз много тешкоћа и искушења и да су навикли на муку и одрицања.

"Не треба их уопште подсећати колико из тога могу да изађу јачи. Увек смо излазили јачи и ја очекујем да ове године изађемо јачи, због тога што сматрам да је наш точак до дна дохватио блато и да сада треба да почне да излази напоље уз сарадњу свих", поручуо је председник.

 

 

Он је нагласио да је пре свега влада на испиту да покаже како они који треба да брину о народу то ио чине, а не само да брину о себи и својим привилегијама.

"У Србији може да се обезбеди бољи живот. Ја вам желим заиста да ова година у којој нас ишчекују велика искушења и са пријатељима и са мањим пријатељима, буде преломна. А како год да се развија више никада не може да буде гора него што је била. Мир божји , Христо се роди", поручио је председник.

 

 

Србија изнад платФорме не може, испод тога не сме

 

Николић је поручио да Србија не може да добије више од онога што је садржано у платФорми о КиМ, али да испод тога не сме да иде и најавио да би о њој сутра требало да се изјасни влада, док би резолуција била пред посланицима у петак.

"Tако смо се договорили и мислим да не би смело да се то не деси. Очекујем да у петак буде седница Народне скупштине на коју би требало да будем позван и да коначно пред целим светом покажемо шта желимо и можемо да урадимо", изјавио је Николић.

 

Николић је позвао све да платФорми не прилазе са скепсом, неповерењем и аутоцензуром, додавши да је платФорма "највише што Србија данас може да оствари".

"Изнад тога не може, очигледно, али испод тога не сме ако имамо част и достојанство и ако смо заиста искрено и с вером данас у овој цркви присуствовали овој литургији", рекао је Николић.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).