Вести

28.10.2016. - 15:45

Интервју председника Николића за РТ

Интервју председника Николића за РТ

 

Шта то значи, када постанете члан Европске уније да ће неко да вам одлучује како ћете даље да се понашате у спољној политици? Ми то једноставно не можемо, зато што ми се чини да смо једна од ретких чланица Европске уније која је увек водила самостално политику. Можда је неким другим државама лако да уђу у неки ограђени простор, пошто су увек биле у неком ограђеном простору. Србија је била слободна земља увек, никада није била ни на истоку ни на западу, а истовремено одржавала пријатељске односе и са истоком и са западом и ми то тако желимо да наставимо и нама нико неће моћи да нареди како ћемо да се понашамо и којим ћемо мерама да угрозимо бољи живот своје деце и својих грађана, пошто би некоме можда једног дана пало на памет и да Европска унија уђе у рат против неке државе која није чланица Европске уније, шта то Србији треба? Ми смо се наратовали за целу Европу, кад год је негде почињао неки рат ми смо узимали пушку у руку и увек на страни правде и увек на правој страни и никад после тога нисмо били довољно цењени за све жртве које смо поднели. Са друге стране, шта то значи „заједничка политика“? Ако Европска унија одлучи да Косово и Метохија буде држава, хоће ли Србија као чланица Европске уније то да призна? Неће никада, неће па макар никада не била у Европској унији.


Србија, посебно од 2012. године, никада на то неће више пристати. Северни део Косова и Метохије никада није пристао ни физички да се појаве Албанци као представници некакве локалне власти или полицијских снага на тој територији, остао је приближно толики број становника и широм Косова и Метохије у некаквим укрупњеним спрским целинама, али без икаквог утицаја на власт која је долазила из Приштине. Отпочели смо озбиљне разговоре са Албанцима, све у вери, у нади да ми можемо да успоставимо добар живот за све грађане на Косову и Метохији, а да можемо касније да договарамо шта ћемо и како ћемо. Међутим, јасна је намера Албанаца да добију независност, јасна је намера представника Евроскпе уније да им у томе помогну. Уједињене нације су наш једини штит, наша једина заштита. Савет безбедности је део Уједињених нација кроз који никада неће моћи да прође идеја о независности Косова и Метохије. Тренутно смо на најнижој могућој лествици односа, зато што је кренуо напад приштинске администрације на сву нашу имовину на Косову и Метохији и то може да се заврши договором, а може да се заврши јако лоше, јер смо ми спремни да одговоримо на сваки начин. Како се Албанци буду понашали у будћности, ми ћемо тако даодговоримо, а заиста нека не рачунају да могу да се играју са нама или да, рецимо, да рачунају да ће нас неко поново бомбардовати, пошто је очигледно да се Србија много боље понела него што би се ико понео у овој ситуацији. Дакле, имамо велики проблем Косова и Метохије. Тај проблем се прелива на наш однос са Европском унијом.  Европска унија зна да нећемо никада признати незавиност, нико никада од званичника Евроспке уније није рекао да ћемо то морати да урадимо, али Европски парламент, који такође одлучује о нашем чланству, има своје представнике који стално говоре о томе да никада неће донети одлку о нашем чланству док ми не склопимо некакав општеважећи међудржавни споразум са Косовом и Метохијом. То вероватно претпоставља разграничење, добросуседске односе.

 

Србија ће увек бити пријатељ Русије и никад неће ни на који начин показати неким гестом да је против Русије. Ми не можемо да нашкодимо Русији уопште, ми данас да уведемо санкције Русији, ви бисте за петсто година осетили да је Србија увела Русији санкције. Дакле, шта ми постижемо тиме што бисмо се обрукали и упропастили све са вама?

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).