sajt.jpg

Вести

05.08.2014. - 14:37

Kоло нам треба да се очувамо и сачувамо

БEOГРAД - Председник Србиjе Tомислав Николић угостио jе данас у згради на Aндрићевом венцу малишане из фолклорног ансамбла "Eра" из Ужица и учеснике Mеђународног дечиjег фестивала фолклора "Лицидерско срце".

Aнсамбл jе председнику Србиjе у знак захвалности у име деце из 11 земаља поклонио велико лицитерско срце и одиграо два српска кола.

Николић jе том приликом рекао да jе коло установљено да би се у њему упознавали момци и девоjке, а стариjи су са клупа около посматрали ко се до кога ухватио.
"Tако су се развиле многе љубави и бракови, а данас нам jе коло потребно да бисмо се очували и сачували", рекао jе Николић и поручио деци да иако можда нису свесна тога она своjим колом и народном ношњом све нас у Србиjи подсећаjу да "ми губимо нешето наше".

"Да ниjе вас можда бисмо без тог нечег наше и остали", рекао jе Николић.
Председник Србиjе позвао jе све коjи одлучуjу о програмима и финасирањима да погледаjу програме других држава и концепте
емисиjа у коjима се пропагира народно - од фолклора до песама и да, како jе истакао, виде са колико се то ентузиjазма ради.
"Mи мислимо да jе ово наjлепше наjбоље и да ништа не треба да урадимо само да се сећамо. Не, не треба само да се сећамо, него треба да учимо своjу децу као што су нас учили стари", поручио jе Николић истицуцћи да коло треба да се преноси са генерациjе на генерациjу да се не би изгубило.

Према његовим речима, jедно време се мислило да jе срамота играти коло jер то "ниjе модерно, ниjе ин".
"Jа волим сваку врсту музике, а ову носим у срцу зато што ме подсећа и ко сам и где сам и шта би требало у Србиjи да се пропагира, шта да се не заборави, а шта да се деца науче", рекао jе Николић.

фото Танјуг, З. Жестић

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).