tan2018-1-15_185138557_4.jpg

Вести

15.01.2018. - 19:42

Конференција за штампу поводом званичне посете делегације Јапана

Председник Србије Александар Вучић назвао је данашњу посету јапанског премијера историјском прекретницом и посетом од кључног значаја за унапређење билатералних односа, те навео да је јапанском премијеру Шинзо Абеу пренео да се нада унапређењу односа, посебно економских.

„Велика је част и задовољство да у Београду и Србији поздравимо господина Абеа, премијера владе пријатељског Јапана и званичника тако високог ранга, који је први посетио Србију након тридесет једну годину", рекао је председник Вучић на прес конференцији коју је одржао заједно са јапанским премијером.
 
„Разговори су били отворени, конструктивни и пријатељски", навео је председник Вучић те додао да је јапанском премијеру поручио да привредници његове земље неће нигде наћи повољније услове за улагање него у Србији.
 
„Разговарали смо о свим кључним политичким питањима, пре свега на глобалној сцени, али још више о питањима наших међусобних односа, где очекујемо унапређење пре свега на економском плану", рекао је председник Вучић и додао да је Абеу поновио ставове Србије, које је изнео и у УН, а који се односе на потребу неугрожавања Јапана нуклераним оружјем и изразио уверење Србије да ће се сви спорови у том смислу мирно решавати у складу с међународним прописима.
 
Уз захвалност Јапану за сву помоћ у време елементарних непогода, посебно за време катастрофалних поплава 2014, председник Вучић је поновио позив јапанским инвеститорима да у већем броју дођу и уложе у Србију.
 
„Србија је кључна држава за стабилност Западног Балкана", поручио је данас премијер Јапана Шинзо Абе и најавио да ће Јапан активно помагати европске интеграције Србије и региона. Абе је оценио да је састанак са председником Србије нови почетак пријатељства између две државе и да ће снажно ојачати јапанско-српски односи у политичким, економским, културним и другим сферама.
 
Јапански премијер је рекао да му је изузетно драго што је у посети Србију у време Српске нове године, као и да му је драго што по први пут као премијер борави у Србији и што је имао значајан разговор са српским председником, који, приметио је Абе, „Веома добро познаје Јапан".
 
Премијер Абе је рекао да је предложио српском председнику иницијативу за сарадњу Јапана са земљама Западног Балкана за шта је председник Вучић дао снажну подршку. Он је рекао и да Јапан подржава и активно ће помагати евроинтеграције Србије и региона. „Србија је кључна држава за стабилност Западног Балкана", указао је Абе и подвукао да су и због тога односи са Србијом веома важни.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).