tomislav_nikolic_afp_getty.jpg

Вести

11.08.2014. - 17:52

Обнова мора брже да се реализује

BEOGRAD - Prеdsеdnik Srbijе Tomislav Nikolić ocеnio jе da bi stambеni i javni objеkti oštеćеni u poplavama morali bržе da budu rеkonstruisani.

Николић jе изjавио да jе задовољан радом Kанцелариjе за помоћ и обнову поплављених подручjа, али и да обнова мора ићи брже, те да jе требало ангажовати већи броj волонтера и оних коjи од државе по разним основама добиjаjу новац, а седе код куће:
"Mогла jе Србиjа да покаже и у обнови исту ону вољу и елан коjу jе показала у четири дана када се борила са тим да не буде потпуно уништена у поплави", изjавио jе председник Србиjе Танјугу.

Николић сматра да jе добровољни, волонтерски и хуманитарни рад увек ефикасниjи, зато што се за то не прима плата.

Према његовим речима, не може обнова да се препусти само jедноj канцелариjи и да спадне на само неколико људи коjи у њоj раде, jер jе реч о приоритетном државном послу.
"У септембру или октобру већ може да буде зима. С обзиром на то какве су августовске прилике, вероватно да многи људи коjима су куће оштећене и уништене са зебњом гледаjу у небо и чекаjу jесен коjа jе ту. Деца полазе у школу, треба да пођу из кревета и из куће спремљеног ручка, а ове куће jош нису спремне. Зато треба много брже да се ради", истакао jе Николић.

Подсетивши да jе предлагао формирање привременог министарства коjе би било задужено за обнову, Николић jе рекао да jе очекивао да ће Kанцелариjа, коjоj jе у међувремену поверен таj посао, бити другачиjе организована и да ће у њу по инструкциjе долазити инжењери и техничари из читаве Србиjе.

Позиваjући се на искуство фондациjе "Драгица Николић", председник jе навео да обнову успораваjу и неке обjективне околности, као што jе чињеница да jе велики броj уништених или оштећених обjеката изграђен без дозволе или да имаjу нелегалне прикључке за струjу.
"Tо се сада открило, пошто фондациjа ниjе хтела да ради ниjедну кућу без потпуне папирологиjе коjа jе потребна општини, па се установило да куће немаjу никакве дозволе, као што немаjу ни њихове комшиjе. Aли, локлане самоуправе су врло брзо то обављале", рекао jе Николић.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).