mifa4291.jpg

Вести

22.10.2016. - 13:21

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ НА СВЕЧАНОСТИ ПОВОДОМ ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА НОВОГ САДА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ
НА СВЕЧАНОСТИ
ПОВОДОМ ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА НОВОГ САДА
У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ
Нови Сад, 22.10.2016.

Поштована председнице Народне скупштине Републике Србије,
Поштовани чланови Владе Републике Србије,
Поштовани градоначелниче Новог Сада,
Ваша светости,
Часни оци,
Ваше екселенције,
Господо војни изасланици,
Припадници Војске Србије,
Драги грађани Новог Сада и Србије,
Даме и господо,

У својој часној, вишевековној историји, у Србији смо увек качили пушку о раме да бисмо бранили свој опстанак и слободу без које не умемо да дишемо, своја правдољубива, часна уверења и одлучност да останемо свој на своме. Зато готово да нема дана у години, а да се у неком делу Србије не славе важни и значајни датуми победа наших предака. Са поносом и захвалношћу што живимо у слободи, обележавамо те дане и датуме, сећамо се хероја.
Положивши огромне жртве на олтар слободе, Србија је, као и увек у својој историји, била на страни правде, части и славе, на страни земаља победница у Другом светском рату – највећег и најкрвавијег оружаног сукоба у историји човечанства.
Велики допринос победи над окупаторима дали су Новосађани, борци свих националности који су заједно са грађанима претрпели и велике жртве током окупације од 1941. до 1944. године. Фашисти су убили готово пет хиљада Новосађана, а на хиљаде је протерано и расељено.
О историји Другог светског рата на овим просторима не може да се говори, а да се не помене њен најтежи део: свирепост, суровост, злочини, зло за које се веровало да не постоји у људском бићу.
Прошло је скоро 75 година од Новосадске рације, догађаја чију свирепост људски ум ни данас не може да схвати.
У јануару 1942. фашисти Миклоша Хортија убили су и под дунавски лед бацили, према различитим подацима, између 3000 и 5000 становника Новог Сада и Војводине, углавном Срба и Јевреја, али и Мађара, Руса и Русина. Био је то злочин који није, како су крвници очекивали, обесхрабрио Новосађане, ваше херојске претке, већ је само ојачао њихову снагу и жељу за слободом.
Прошле су 72 године од ослобођења Новог Сада у Другом светском рату, када су фашисти, поражени незаустављивим надирањем војника Народноослободилачке војске Југославије и Црвене армије, бежали из Новог Сада. Нови Сад је тако постао симбол победе и још један град слободне Југославије.
За херојска дела својих житеља током народноослободилачке борбе, Нови Сад је 1975. године одликован Орденом народног хероја и постао град-херој.
Драги Новосађани,
Будите поносни на ово знамење. Нека часно стоји на грбу вашег града јер су у њега уткани животи бораца, ослободилаца, али и животи невиних жртава зла - деце, жена, ваших суграђана. Будите достојни овог одличја, славите га новим победама у развоју, у рађању, у раду, славите га сталним напредовањем у миру и слободи.

Драги грађани Србије,

Храброст и жртвовање наших предака у Другом светском рату нису били узалудни. Они су се изборили за слободу. Дали нам отаџбину је да је чувамо и предамо новим генерацијама – бољу, успешнију и увек слободну.

Србија се данас, као и много пута у својој историји, опет бори за принципе правде у међународном праву и поретку и исте стандарде за све. Немамо право да изневеримо крв и жртву наших хероја.
Немамо право да прихватимо како је интерес у предности над чашћу и достојанством. Над правдом! Не смемо да заборавимо на страдалну и славну прошлост која нас обавезује за вечност. Нећемо и не можемо да прихватимо признање непостојеће државе на територији Србије.

Даме и господо,

Не поставља се питање да ли ћемо и на који начин прослављати наше победе над фашизмом, како ћемо памтити епопеју страдања и славе. Зато су данас са нама припадници Војске Србије, овај дични строј девојака и младића који су нам поручили да су спремни да стану на браник отаџбине, онај на коме су стајали, бранили га и толико пута одбранили наши преци у дугој и славом овенчаној историји Србије.

Ви, припадници Војске Србије, баштините славу и част ратних победа бораца за слободу Србије, од устаника до партизана. Вама који сте били овде у свечаном строју, или извршавали задатке широм земље и света, припада право да обележавате славне датуме из српске војничке и ратне историје, да прослављате победе над непријатељем и ослобађање наше отаџбине. У част и понос који вас обележавају, уткани су животи јунака, хероја, и ми који вас предводимо и одлучујемо о вама, уверавамо вас да ћемо учинити све како би Војска Србије и даље остала стуб поверења грађана, оличење сигурности државе, морала и поштења.
Јачаћемо снагу наше војске и никоме не претимо, само желимо да сваког, без обзира какве су му намере, уверимо да смо спремни за одговор на сваки безбедносни изазов.
Ми смо у својој историји много пута показали да знамо да су слобода и мир речи иза којих стоје највеће жртве и одрицања. Зато се искрено залажемо за очување мира, за добросуседске односе у региону. Једино тако можемо да остваримо економски напредак и благостање за све људе на овим просторима.
Од вас, поштовани припадници Војске Србије, очекујем рад, дисциплину, храброст, пожртвованост, очекујем да живите у складу са речима заклетве коју сте дали држави Србији.

Припадници Војске Србије, честитам вам на спремности коју сте показали током данашњег дана, Новосађанима Дан ослобођења Новог Сада у Другом светском рату, а свим грађанима Србије желим да живимо у слободи и миру које смо наследили од наших херојских дедова и очева.

Живео Нови Сад!

Живела Србија!

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).