tan2014-11-16_1573724_8.jpg

Вести

16.11.2014. - 20:51

Oткривен и освештан споменик руском цару Николаjу

БEOГРAД - У Београду jе данас откривен и освештан споменик цару Николаjу II Романову, а том приликом председник Србиjе Tомислав Николић jе поручио да Београд добиjа jош jедан нови симбол старог приjатељства, место на коме ће се грађани сусретати, састаjати и подсећати на вредности заjедничке историjе.

"Oваj споменик у срцу Београда сиjа у славу цара мученика Николаjа II, као знак вечне победе доброте и правде, владарске и људске жртве за вредности веће од човека и цара, веће од живота", рекао jе председник Николић додаjући да ће споменик "сиjати занавек".
 
Николић jе рекао да уз низ значаjних споменика подигнутих у славу руских сабораца у оба светска рата, Београд данас међу своjе наjлепше историjске приче са захвалношћу и чашћу уписуjе и споменик руском цару Николаjу II Романову, поклон руског историjског друштва, дар Руске Федерациjе Србиjи.
 
Kако jе навео, ту ћемо лакше оцењивати приjатељства у свом животу, учећи на примеру искрене оданости последњег руског цара Србиjи.
"Kао да jе jедна рука исписивала странице историjе Србиjе и Русиjе. Без обзира на време и место, без обзира на облик друштвеног уређења, на то ко jе на власти и како се та власт назива, борба за слободу, често за голи живот и библиjско страдалаштво у томе заjедничке су карике у светом ланцу траjања српског и руског народа, Србиjе и Русиjе", рекао jе Николић.
 
 
Према његовим речима, jедна од тих трагичних карика jесте судбина цара Николаjа II и његове породице.
"Цар Николаj II Романов убиjен jе ритуално, убиjано jе хришћанство и подршка словенству. Ипатjевски дом jе постао место патње и голготе, а убиство царске породице симбол страдања за друге", поручио jе Николић, подсећаjући да се после учињеног злочина, братоубилачки рат у Русиjи разбуктао jош више, а да jе већ тада цар Никоолаj II за српски народ био светац.
 
Председник jе напоменуо да jе споменик дело наjпознатиjих руских скулптора Aндреjа Kовачука и Генадиjа Правотворова и београдског архитекте Jанка Kрстића коjи jе осмислио амбиjент у коме ће споменик стаjати.
 
Чин освећења споменика обавили су патриjарх московски и целе Русиjе Kирил и патриjарх српски Иринеj, а том приликом положени су и венци.
 

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).