22716776_b.jpg

Вести

13.03.2015. - 12:09

Подршка Србиjи на путу ка EУ

БEOГРAД - Бугарски председник Росен Плевнелиев поручио jе да Бугарска подржава Србиjу на њеном европском путу, а заjеднички jе оцењено да jе потребно унапредити економску сарадњу и да су инфраструктурни проjекти од стратешког значаjа.

Председник Николић jе рекао да jе за Србиjу од огромне важности да са Бугарском као значаjним партнером одржи пуну и несметану сарадњу и захвалио Софиjи на подршци коjу пружа Београду на путу ка EУ.
Oн jе рекао да постоjи разумевање и узаjамна жеља за развоj инфраструктуре и изградње ауто пута Ниш-Софиjа, чиjа ће изградња, додао jе, траjно ставити две земље на мапу наjзначаjниjих саобраћаjница у овом делу света.
Према Николићевим речима, бугарска национална мањина у Србиjи сматра се своjеврсним богатством и златном споном коjа додатно повезуjе две земље.
"Балкан се ослобађа духа подела, прогрес jе видљив, и то jе наjбоља основа за продубљивање сарадње између две земље", рекао jе Плевнелиев на заjедничкоj конференциjи за новинаре са председником Николићем.
Oн jе нагласио да процес европских интеграциjа земаља на Балкану представља "историjску шансу" за изградњу стабилног и просперитетног региона, упркос тешком наслеђу.
Почетак преговора о приступању Србиjе EУ био jе историjски тренутак не само за Србиjу већ за читав регион, додао jе он.
Oдговараjући на питање да ли Србиjа и Бугарска могу да наступе заjедно на трећим тржиштима са коjима наша земља има трговинске споразуме коjи би користили и EУ, Плевнелиев каже да две земље већ имаjу заjедничке проjекте.
"Што смо више повезани, ефикасниjи смо", поручио jе он.
Николић jе изjавио да jе Србиjа свим своjим партнерима нудила заjедничка улагања у производе коjи би се пласирали на тржишта са коjима наша земља има бесцаринске споразуме и додао да jе сада на привредницима да се повежу и то реализуjу.
Kада jе реч о инфраструктурним проjектима, Плевнелиев jе истакао да jе од стратешког значаjа повезаност саобраћаjне и енергетске мреже, укљуцуjући Kоридор 10 и аутопоут Ниш-Софиjа.
Kада jе реч о снабдевању гасом, Николић jе изjавио да Србиjа неће избећи да учествуjе у изградњи било ког гасовода коjи би стигао до њених граница, док jе Плевнелиев навео да jе Бугарска спремна на изградњу Jужног тока у случаjу да се EУ и Русиjа договоре о европским законима.
"Снабдевање Србиjе гасом зависи од земаља коjи jе окружуjу и Србиjа сигурно неће избећи да учествуjе у изградњи било ког гасовода коjи би стигао на њене границе" рекао jе Николић.
Према речима Плевнелиева, Бугарска подржава реализациjу Jужног тока али у складу са европским законодавством.
Двоjица председника разговарала су и о положаjу бугарске мањине у Србиjи, а Плевнелиев jе истакао да jе добио уверавања да ће две земље заjедно радити, укљуцуjући и питање недостатка уџбеника.
Председник Николић рекао да jе питање сада уџбеника решено и подсетио да бугарска мањина има право на школовање на матерњем jезику у основноj и средњоj школи, а да на факултету постоjи и одсек за бугарски jезик.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).