oplenac111(1).jpg

Вести

06.10.2012. - 18:03

Председник Николић: Данас одужујемо дуг и скидамо тежак терет

ОПЛЕНАЦ - У крипту Цркве Светог Ђорђа на Опленцу данас су положени ковчези са посмртним остацима кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића НИколе, чиме је, како су поручили председник Србије Томислав Николић и чланови породице, исправљена вишедеценијска неправда.

 

Враћањем посмртних остатака кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе у Србију и њиховим полагањем у цркву на Опленцу, Србија скида са леђа део тешког терета који је сама натоварила на себе и одужује један од најтежих дугова, поручио је данас председник Србије Томислав Николић.

 

"Коначно ће наћи мир у цркви коју је саградио краљ Петар И Карађоврђевић. Данас ћемо да скинемо са леђа део тешког терета који смо сами себи наторавали када смо се заслепљени садашношћу одрекли поштовања вредне прошлости", поручио је Николић на церемонији полагања посмртних остатака.

 

Николић је поручио да је зато данашњи дан велики за Србију и да би сви грађани, без обзира на лична уверења и верска убеђења, требало да буду поносни што "одужујемо један од најтежих дугова и дуг према прецима".

 

"Данас потомцима указујемо на једини пут којим могу да стигну до самопоштовања и поштовања других, којим могу да постану достојни својих славних предака. Колико је народа у свету који су имали цареве, царице, краљеве, краљице, кнежеве, кнегиње?", рекао је Николић.

 

Он је упитао да ли су се државе које су имале цареве, краљеве и кнежеве одрицале сећања на њих и поштовања за то што су водили државу и народ.

 

Уз напомену да Србија показује да поштује традицију и историју, председник Србије је истакао да данас не налази мир само кнез Павле и не само његова ћерка Јелисавета, већ да се свако осећа као "причешћен и као прочисћен".

 

"Требало је да Срби прво почну да поново цене своју Србију, па да онда династији Карађорђевић докажемо да је дочекала тренутак рехабилитације и поновног уважавања и поштовања од стране српског народа", рекао је Николић и додао да је кнез Павле доживео честу српску судбину - да буде поштован у иностранству, а да му у Србији суде.

 

Тако, према његовим речима, династија Карађорђевић поново дели судбину своје отаџбине, чијем развоју је значајно допринела, развијајући се са њом и страдајући са њом.

 

"Атентати, клевете, прогони, неправедна осуда - само су део њених страдања. Мада је Краљевина Србија била увазавана и поштована у целом свету и са Карађорђевићима на челу извојевала многе победе, деценијама су генерације ђака и студената училе како је све добро и позитивно проистекло из комунизма, а све лоше и зло из периода монархије", указао је Николић.

 

Он је напоменуо да истина није само црна или само бела, већ да има хиљаде нијанси, као и да је сваки део српске историје имао своје позитивне и негативне стране. Николић је истакао да је кнез Павле био истински племић, да се никада није бранио од клевете, да је волео Србију, а о отаџбини говорио са вечитом тугом у очима.

 

"Данас на Опленцу исправљамо неправду према кнезу Павлу. Предајемо његове мошти светој српској земљи, он ће да нађе смирење поред својих предака, а нама остаје да се молимо за његов вечни мир и да предано и даноноћно радимо за мир и просперитет Србије коју нам је оставио, да је чувамо и очувамо за наше потомке", закључио је Николић.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).