Tan2013-2-19_153515520_0(1).jpg

Вести

19.02.2013. - 17:03

Председник Николић: Храм ће бити спреман за Милански едикт

БЕОГРАД - Председник Србије Томислав Николић најавио је да ће радови који се тренутно одвијају на храму Светог Саве бити завршени до 16. октобра, те да ће храм бити спреман за велики број високих и важних гостију који ће доћи на обележавање године Миланског едикта.

Николић је уочи заседања 11. Скупштине Друштва за подизање храма Светог Саве на Врачару изјавио да ће управо данас Друштво одредити рокове за даљу изградњу храма, и додао: "Радићемо са вољом, љубављу и осећањем да овде уграђујемо себе". Николић је казао да се радови одвијају према плану, да је до сада урађено много, а да су осликавање зидова и завршни радови у крипти, што се тренутно ради, и најскупљи радови на том објекту.

 

Радови на крипти, према његовим речима, требало би га буду готови до 16. октобра, како би све било спремно за завршну церемонију обележавања године Миланског едикта на којој се очекују важни гости.

"Пролазе векови, смењивали су се освајачи, смењује се власт, а храм је вечит. Граде га грађани Србије и сви су подједнако заслужни за ово што је урађено до сада", истакао је председник Србије.

 

Николић је напоменуо да место где се налази храм обавезује све да тај храм буде завршен јер су, како је нагласио, управо ту покушали да нам одузму и прошлост и будућност.

 

Након што су председник Србије и патријарх Иринеј обишли храм и крипту, поглавар СПЦ је рекао да храм гради српски народ у земљи и у расејању, констатовао да њихова помоћ није мала и захвалио на свим прилозима којима храм наставља да се гради по пројекту.

 

Додао је да су у току радови стручне природе који захтевају велика средства и да се нада да ће народ то прихватити.

"Објекат није мали, овакви објекти се у свету граде и по сто година. Надам се да нам неће толико требати за завршетак храма Светог Саве", рекао је патријарх.

 

На Скупштини Друштва за подизање храма Светог Саве биће представљен извештај о радовима од прошле скупштине до данас, као и план и програм радова за 2013. и 2014. годину.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).