mar_1208.jpg

Вести

22.10.2016. - 00:42

Председник Николић на отварању Mеђународног конгреса о превенциjи кардиоваскуларних болести

Београд - Председник Србиjе Tомислав Николић подсетио jе вечерас на отварању Mеђународног конгреса о превенциjи кардиоваскуларних болести да у Србиjи свака друга особа умре од болести срца и крвних судова, пре свега од инфаркта и шлога.

Oн jе нагласио да му jе увек драго када у Србиjи може да поздрави наjзначаjниjа имена светске научне мисли, jер jе то велики комплимент за нашу земљу и њену академску заjедницу, jер се земље домаћини бираjу по заслузи и доприносу, по угледу.
"Не говорим о значаjном и видљивом развоjу конгресног туризма, већ о приметно другачиjоj, промењеноj перцепциjи Србиjе", нагласио jе Николић на скупу коjи jе организовало Mеђународно удружење за васкуларно здравље (ИСВХ) и Удружење центара за хипертензиjу,превенциjу инфаркта и шлога (ХИСПA).
Председник Србиjе jе рекао да jе импозантан броj од око 800 учесника, али да jе импресивна и агенда научних сесиjа коjа броjи 50 предавача из 20 земаља.
"Све ме то уверава у успех овог конгреса чиjе резултате ћете понети у своjе клинике, институте, универзитетске амфитеатре и поделити размењена знања и искустваса колегама и студентима", рекао jе председник.
Председник Удружења ХИСПA проф. др Небоjша Tасић каже да ће на скупу заjедно кардиолози, неуролози, ендокринолози, нутриционисти размењивати искуства и наjсавремениjа научна сазнања у борби против инфаркта и шлога.
У ту борбу, како jе рекао, мораjу осим лекара бити укључени и грађани, jер се само заjедничким радом могу постићи резултати.
Tеме о коjима ће се говорити на скупу биће и улога магнезиjума у заштити од кардиоваскуларних болести, неадекватна физичка активност, борба против стреса, гоjазности.
"боримо се и за персонализовану превенциjу, што значи дасвакоj особи поjединачно одредимо слабе тачке и креирамо програм њиховезаштите", нагласио jе Tасић.
Oд jе подсетио да су инфаркт и шлог убице броj jедан у Србиjи, и да jе то поражаваjућа статис6тика коjа се мора мењати.
заменик градоначелника Aндреа Mладеновић нагласио jе да jе скуп прилика да се размене искуства, али и да гости из иностранства упознаjу престоницу Србиjе.
Mеђународни конгрес почео jе данас и завршава се сутра.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).