28_02_2013(1).jpg

Вести

28.02.2013. - 18:53

Председник Николић покровитељ Народне библиотеке Србије

БЕОГРАД - Председник Србије Томислав Николић прихватио је данас позив да буде покровитељ Народне библиотеке Србије и на обележавању дана те институције поручио да се култура, просвета, наука и уметност не могу посматрати као трошак већ као инфрастуктурно улагање у бољи живот свих грађана, развој државе и друштва.

Николић је позвао Владу Србије, Град Београд и појединце да без одлагања покрену обнову здања на Косанчићевом венцу, где се некада налазила та библиотека - која је уништена у бомбардовању 6. априла 1941. године.

"Стекли су се сви услови да наше друштво покаже свест и плански приступи уређењу локалитета на Косанчићевом венцу на који треба симболично да се врати Народна библиотека Србије", казао је Николић.

 

Председник је истакао да друштво које не разазнаје значај културе, просвете, науке и уметности само себе осуђује на постепено, али сигурно одумирање.

"Време у којем живимо оптерећено дуготрајном економском кризом као да нас је пољуљало у посвећености истинским вредностима стваралаштва и заштите културне баштине", казао је Николић и додао да се наш однос према установма културе, а посебно према библиотекама мора мењати, тако да се оне разумеју као ресурс за стабилан напредак друштва и државе.

 

Потребно је, додао је Николић, пружити системску и сихронизовану подршку националним установама културе али и оним регионалним и локалним. Николић је, како је истакнуто на обелезавању Дана библиотеке и националног Дана књиге, први шеф државе који је присуствовао том свечаном чину.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).