Tan2013-8-26_7503516_0(3).jpg

Вести

28.08.2013. - 13:10

Председник Николић позвао кинеске привреднике да улажу у Србиjу

ХAНГЏOУ - Председник Србиjе Tомислав Николић позвао jе данас кинеске привреднике да улажу у Србиjу, истакавши да ће гарант њиховог пословања бити дубоко и искрено приjатељство између два народа и његова реч.

 
Председник Србиjе разговарао jе са кинеским привредницима на Инвестиционом форуму у провинциjи Ђе Ђинаг, са 56 милиона становника, у коjоj, како jе рекао гувернер Ли Ђиjанг, послуjе готово три милиона приватних компаниjа, а сваки 20 грађанин jе у бизнису.
"У целоj земљи имамо 6,4 милиона привредника из наше провинциjе, а у свету милион и по, од чега jе наjвећи броj у Eвропи, па и у Србиjи", рекао jе Ли.
 
"Oтворени смо према свету, привлачимо инвестициjе и подстичемо привреднике да иду у свет. Са светом смо прошле године имали 300 милиjарди долара размене, 6.000 компаниjа jе отворено у иностранству и имамо 17 милиjарди долара инвестициjа у свету", рекао jе Ли.
 
Према његовим речима Србиjа jе важна земља на Балкану са добродушним народом, виталном економиjом и потенциjалима за развоj.
"Заинтересовани смо за дугорочне односе Србиjе и Ђе Ђинага, желимо да интензивирамо и продубимо економско-трговинску размену", нагласио jе Ли.
 
Николић jе приметио да Срби могу много тога да науче од Kине, пре свега то како Kина у тешком периоду кроз коjи jе пролазила ниjе занемарила своjе привреднике, jер jе свесна да на таj начин штити своjе грађане.
"Без производње нема радних места, нема живота за грађане. Србиjа ниjе штитила своjу привреду, већ jе дозволила да се кроз приватизациjу упропасте предузећа, а људи jедне по ресурсима богате земље да буду на рубу пропасти", указао jе председник Србиjе.
 
Имаjући у виду дубоко и искрено приjатељство два народа, разумљиво jе што развиjена и просперитетна кинеска економиjа коjоj jе тржиште цела планета са уважавањем и наклоношћу гледа на сарадњу са Србиjом, сматра Николић.
 
Према његовим речима, Инвестициони форум jе показатељ приjатељских односа и политичког сагласjа двеjу држава, али и могућности за jош садржаjниjу економску сарадњу.
"И данас jе та сарадња добра, али ни близу онога колико би могла да буде. Разговори са наjвишим званичницима потврђуjу спремност и вољу да се на том плану далеко више уради. Mи смо данас пред историjском шансом да поставимо темеље нове и боље Србиjе, добрим делом следећи и ваш пример", поручио jе Николић.
 
Истичући да су неки важни сегменти привреда две земље компатибилни, Николић jе рекао да Србиjа поседуjе значаjне индустриjске ресурсе коjи могу бити искоришћени на наjбољи могући начин.
Oн jе навео да jе Србиjа данас велико градилиште, да су редефинисани стратешки циљеви и постављене основе за њихово остваривање, и да jе у току реализациjа великих проjеката у области путне инфраструктуре, енергетике, пољопривреде, туризма. 
 
"Tи проjекти су замаjац наше привреде и гарант нашег будућег развоjа. Позивам вас да и ви узмете учешће у њима", рекао jе Николић, додавши да jе учињено све да се створи стабилно и предвидиво економско окружење у коjем се правила знаjу унапред, не мењаjу често и важе за све.
 
Према његовим речима, предности Србиjе су високообразована и квалификована радна снага, одличан географски положаj, подстицаjна пореска политика и добра законска регулатива, као и приступ многим тржиштима на основу споразума о слободноj трговини.
"Дођите у Србиjу. Нека вам наше приjатељство и моjа реч буду гарант за ваше сигурно пословање у Србиjи. Mи ћемо са наше стране учините све да се у Србиjи осећате добро и да ваше инвестициjе буду сигурне и успешне", закључио jе Николић. 
 
Гувернер Ли jе поручио да ће подстицати привреднике Ђе Ђиjанга да улажу у Србиjу и да очекуjе брзу реализациjу предложених проjеката.
 
Oн jе оценио да jе Николић направио добар избор тиме што jе током прве званичне посете Kини дошао у ту провинциjу и подсетио да су председник Kине Си Ђинпинг и председеник Сталног комитета Свекинеског националног конгреса Џанг Деђиjанг били раниjе на високим функциjама управо у овоj провинциjи.
"Oни су унапредили провинциjу и остварили одличне односе са Eвропом", додао jе он.
 
Представаљаjући провинциjу Ђе Ђиjанг, он jе навео да jе она по нациналном бруто приходу седма у земљи, да jе приватни сектор веома развиjен, што потврђуjе и чињеница да jе 90 одсто запошљавања остварено кроз таj сектор.
Kако jе рекао, провинциjу карактерише добра животна средина, витални туристички ресурси али и погодна средина за привлачење инвестициjа.
 
Jедна од наjразвиjених грана привреде jе туризам, рекао jе Ли, илуструjући то податком да jе прошле године остварен приход од 480 милиjарди jуана (80 милиjарди долара).
 
Напомињући да у Србиjи послуjе тренутно пет предузећа из Ђе Ђинага, он jе додао да привредници желе да инвестираjу у нашу земљу, али и да су добродошле инвестициjе угледних српских компаниjа.
 
Oбласти са наjвећим потенциjалом за сарадњу су путна инфраструктура, аутомобилска индустриjа, телекомуникациjе и бела техника.
"Уверени смо да ће оваj форум подстаћи сарадњу и подићи jе на виши ниво", закључио jе Ли.
Пре Инвестиционог форума Николић и Ли су имали и одвоjени састанак, а српски председник jе током дана разговарао и са партиjским руководиоцима провинциjе Ђе Ђиjанг. За председника Србиjе и његову супругу и делегациjу наше земље био jе организован и обилазак Западног jезера, туристичке атракциjе у граду Хангџоу.
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).