Peru(1).jpg

Вести

22.02.2013. - 14:04

Председник Николић примио акредитиве нових амбасадора

БЕОГРАД - Председник Србије Томислав Николић примио је данас акредитиве нових амбасадора Перуа, Туниса, Естоније и Јордана.

Председник Николић је примајући акредитиве новог амбасадора Перуа у Београду Хосе Антониа Ароспидеа дел Буста изјавио да је Србија привржена сарадњи са земљама целог региона Латинске Америке без обзира на географску удаљеност.

"Србија је привржена евроинтеграцијама, наставку преговора са Косовом и Метохијом, борби против корупције и организованог криминала, реформи јавног сектора и даљем унапређењу регионалне сарадње, али и унапређењу односа са регионом Латинске Америке", поручио је Николић и додао да је та сарадња могућа у многи областима.

 

Николић је подсетио да Србију и Перу везује вишегодишње пријатељство, које датира још из времена блиске сарадње у оквиру Покрета несврстаних и напоменуо да Србија не заборавља подршку и солидарност коју су влада и грађани Перуа пружали у тешком период санкција и изолације.

 

Председник Србије је навео да и данас постоји обострана спремност за унапређење дијалога и сарадње која је успостављена ранијих година, а пре свега на плану економије, културе, просвете, борбе против организованог криминала, као и на међународном плану.

 

Амбасадор Перуа је навео да Србија и Перу деле исте демократске вредности, да су посвећене владавини права, одржавању и успостављању међународног мира и поштовању људских права.

Важна веза између две земље, како је додао, јесу српски имигранти у Перуу.

 

Економски односи Србије и Туниса да достигну одличне политичке

 

 

Председник Николић је уз добродошлицу новом амбасадору Туниса Мажиду Хамлауију захвалио на "конзистентној позицији према питању непризнавања једностано проглашене независности Косова и Метохије" и изразио очекивање да ће Тунис и даље истрајати на тим позицијама.

 

Николић је рекао и да је уверен да ће пријатељске везе два народа и сарадња која постоји дуги низ година бити унапређени, а да очекује да ће економска сарадња, за коју постоје могућности и несумљив обостран интерес, доживети значајан успон.

 

Председник Србије је изразио очекивање да ће нови амбасадор Туниса учинити све да се створе услови за проширење економске сарадње, културно-просветне, научно-техничке сарадње, као и сарадње у области туризма, пољопривреде и свим другим областима од обостраног интереса.

"Уверен сам да традиционалне пријатељстке везе наша два народа представљају основ за развој наше билатералне сарадње и омогућавају још боље међусобно разумевање", рекао је Николић.

 

Амбасадор Туниса је подсетио да дипломатски односи Туниса и Србије датурају још од 1956. године и да су одисали разумевањем, обостраним поштовањем и поклапањем гледишта и ставова о питањима од заједничког интереса, што је у великој мери допринело успостављању привилегованих веза две земље.

 

Амбасадор је председнику Србије рекао и да је Тунис пре нешто више од две године доживео револуцију којом је срушена немилосрдна диктатура и да ће она омогућити туниском народу да поврати достојанство и слободу а да му је пре свега дала наду за бољу будућност.

"Имајући у виду последње догађаје који су ражалостили земљу и различите последице које су уследиле на политичком плану, наша млада демократија нам препоручује, посебно у садашњем тренутку, да извучемо поуке из недавних искустава демократских транзиција које су се десиле у више земаља, међу којима је и Србија, која се сматра са пуним правом успешном", рекао је Хамлауи.

 

Он је рекао и да ће се трудити да ојача и унапреди билатералне односе посебно у економској области како би они достигли ниво одличних политичких односа.

 

Амбасадор Естоније: Врата ЕУ морају бити отворена за Србију

 

 

Естонија подржава европске интеграције Србије и сматра да врата ЕУ морају бити отворена за Србију, поручио је нови амбасадор те земље у Србији Арти Хилпус приликом предаје акредитивног писма председнику Николићу.

 

"Ми немамо сумњу - Србија је европска земља и зато врата ЕУ морају бити отворена за вас", рекао је Хилпус и додао да Естонија чврсто верује да даље европске интеграције могу да створе стабилну и просперитетну будућност за грађане Србије.

 

Он је рекао да би успех Србије на том путу могао да послужи као позитиван пример за друге земље у региону, истичући као најважније да све државе буду политички посвећене реформском курсу и да Естонци то могу да потврде из свог искуства као кандидата за улазак у ЕУ. Амбасадор Естоније је похвалио српску владу због значајног прогреса на испуњавању услова за чланство у ЕУ, додајући да Естонија цени што је Србија донела тешке, али важне одлуке, посебно у дијалогу са Приштином.

 

Естонија, према његовим речима, у потпуности дели гледиште Европске комисије да би са Србијом требало отпочети преговоре о чланству у ЕУ када буде остварен даљи напредак, а у вези са постављеним циљевима.

 

Председник Србије је казао да наша земља високо цени подршку Естоније процесу европских интеграција Србије, што је њен стратешки и основни приоритет.

"Србија се налази у озбиљном политичком тренутку. Предстоји нам доношење важних и сложених одлука, у чему очекујемо активну подршку и разумевања ваше земље", поручио је Николић и додао да је жеља и опредељење Србије да са Естонијом континуирано унапређује сарадњу на пољу економије, политике, културе и науке.

 

Николић је изразио задовољство стањем билатералних односа две земље, те навео да је уверен да ће се они у будућности развијати у складу са бројним потенцијалима који постоје.

 

И амбасадор Хилпус се сложио да су билатерални односи Србије и Естоније добри и пријатељски, али и мало ограничени великом географском раздаљином. Хилпус верује да постоји потенцијал за даљи развој дијалога и сарадње две земље на разним нивоима - било у владином сектору, међупарламентарној сарађи или на пољу економије или културе.

 

Унапредити пријатељске везе и сарадњу Србије и Јордана

 

 

Николић је приликом пријема новог амбасадора Јордана Сакра ал Малкавија изразио уверење да ће пријатељске везе два народа и сарадња која постоји дуги низ година бити унапређени у наредном периоду.

 

Николић очекује и да ће економска сарадња две земље, за коју постоје могућности и несумњив обострани интерес, у наредном периоду доживети значајан успех.

"Можете бити уверени да ћете са наше стране имати сву потребну помоћ и подршку током ваше мисије у нашој земљи у циљу унапређења и развоја билатералних односа и пријатељства народа Србије и Јордана", истакао је Николић.

 

Амбасадор Јордана је казао да ће дати све од себе за даљу промоцију и развој већ постојећих одличних односа Србије и његове земље и ојачању билатералних односа у свим пољима. Говорећи о Блиском истоку, амбасадор Јордана је истакао да његова земља чврсто верује да је палестинско питање централно и да је то срж проблема на Блиском истоку, због чега се, додао је, мора решавати без одлагања.

 

Он је оценио и да би то решење било основа за мир и стабилност на целом Блиском истоку и омогућило независну палестинску државу која ће живети у стабилноси раме уз раме са државом Израел.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).