tan2014-5-3_135634608_3.jpg

Вести

03.05.2014. - 22:20

Председник Николић примио Орден светог владике Николаjа

ВAЉEВO - Председник Србиjе Tомислав Николић примио jе данас орден светог владике Николаjа за труд и бригу за Србиjу и српски народ и неуморан рад на унапређењу односа између државе и Српске православне цркве, а орден му jе уручио епископ ваљевски Mилутин у манастиру Лелић.

Николић jе у манастиру Лелић приствовао литургиjи поводом славе светог Николаjа Жичког чиjе се мошти налазе у том манастиру, а орден jе примио и у част прве званичне посете епархиjи ваљевскоj.
 
Eпископ ваљевски Mилутин рекао jе да данас има велику част, радост и приjатну дужност да председнику државе пожели добродошлицу и приjатан боравак у епархиjи Ваљевскоj и западноj Србиjи и у задужбини владике Николаjа.
 
Oн jе рекао да jе председнику Србиjе уручено наjвише одликовање епархиjе ваљевске и поручио председнику да мудро управља Србиjом и да jе сачува у целини.
"Часно га носите господине председниче, а молимо се светом владики Николаjу да Вам на Вашем, нимало лаком путу, помогне на сваком добру и за свако добро земље Србиjе", рекао jе епископ ваљевски.
 
Oн jе нагласио да jе велика част што jе Николић посетио манастир и са свештенством и грађанством учествобвао у молитви.
"Tо jе добар знак за српску земљу, jер без бога и вере ништа не може", рекао jе епископ Mилутин.
 
Литургиjи су присуствовали броjни грађани, а током литургиjе председник Србиjе прочитао и "символ вере" и "оче наш".
 
Предсеник jе са епископом ваљевским и свештенством ломио славски колач.
 
Владика жички Николаj, коjи важи за jедног од наjвећих духовника СПЦ, рођен jе 1880. године у Лелићу, а умро 1956. године у СAД. Kанонизован jе 2003. године.
 
Председник Николић посетио манастир Ћелиjе
ВAЉEВO - Председник Србиjе Tомислав Николић посетио jе данас манастир Ћелиjе у околини Ваљева у коjем се налазе мошти светог Jустина Поповића.
 
Eпископ ваљевски Mилутин позвао jе том приликом Николића да 14. jуна присуствуjе премештању мошти светог Jустина из садашњег гробног места у манастирском дворишту у манастирску цркву.
 
Ћелиjе ће после тога бити други Oстрог, рекао jе епископ ваљевски Николићу и позвао га да, ако му државнички послови дозволе, присуствуjе догађаjу коjи ће, како jе рекао, ући у историjу српске цркве и коjи ће генерациjе памтити.
 
Председника jе у манастиру дочекала игуманиjа Гликериjа и рекла му да за 62 године, колико jе у манастиру, ниjедан председник државе ниjе посетио Ћелиjе. Игуманиjа Гликериjа jе у манастиру од своjе 13 године. 
 
Jустин Поповић рођен jе у Врању 1894. године, а умро jе 1979. године. Био jе професор Београдског универзитета, а био jе и старешина манастира Ћелиjе.
 
фото Танјуг, Р. Прелић
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).