21944362_b_2.jpg

Вести

14.11.2014. - 19:07

Председник Николић са патријархом Кирилом

БЕОГРАД, 14. новембар 2014. (ФоНет) - Председник Србије Томислав Николић оценио је данас, у разговору са патријархом Московским и целе Русије Кирилом, да је хришћанство на великим изазовима, али да Српска православна црква има велики ослонац у Руској православној цркви, а Србија у Руској федерацији.

Ваша одлука да донирате израду мозаика у Храму светог Саве је знак колико смо повезани, рекао је Николић и истакао да не страхује за Србију све док она има подршку Русије.
Николић је рекао и да ће се Србија увек обраћати Русији за помоћ када јој је то потребно и да не сматра да је то срамота.
 
 
Русија је у Првом светском рату страдала помажући Србији И то треба с времена на време понављати. Руски цар је ризиковао своју државу и народ и ушао у рат за који му је требало још три године припреме, рекао је Николић говорећи о ступању Руске царевине у рат када је Аустроугарска објавила рат Србији 1914. године.
Говорећи о историјским везама Русије и Србије, Николић је рекао и да је 30.000 Руса учествовало у пробоју Солунског фронта у Првом светском рату, као и да је Црвена армија 1944. године помогла у ослобађању Београда од нациста.
Црвена армија је у Другом светском рату ослободила многе земље и градове, а само ју је у Србији сачекала војска која се борила против нациста, рекао је Николић.
 
 
Председник Србије је оценио и да је Србији увек било добро И да је напредовала када је истовремено и Русија напредовала, а да се суочавала са проблемима онда када је и сама Русија имала проблеме.
Изражавајући добродошлицу руском патријарху, Николић је рекао да руског патријарха Кирила у Србији доживљавају као свога, као и да српски и руски народ повезује заједничка вера и крв.
Патријарх Кирил рекао је да су две цркве врло повезане, а у прошлости је било различитих тренутака - јуначких И трагичних.
Били смо заједно, или смо се радовали победама или туговали, али никад нисмо били једни потив других, рекао је Кирил И истакао да Русија заједно доживљава оно што се дешава српском народу на косову и Метохији.
Данас ми саосећамо са свим оним што се дешава са српским народом на Косову и Метохији и помажемо колико можемо. Врло се надамо да ће стићи мир и правда на стару земљу Косова И Метохије, рекао је он.
Кирил је рекао да га радују и добре везе српске и руске државе, као и да српска и руска црква добро сарађују на корист читавог православног света.
 
Комплетан снимак састанка председника Николића и патријарха Кирила, можете преузети на ОВДЕ
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).