predsednik_nikolic_i_predsednik_putin.jpg

Вести

10.03.2016. - 16:14

Председник Николић састао се данас у Mоскви са председником Русиjе Владимиром Путином

Председник Србиjе Tомислав Николић састао се данас у Mоскви са председником Русиjе Владимиром Путином, коjи jе оценио да се односи две земље успешно развиjаjу и честитао српском председнику на награди фонда jединства православних народа рекавши да jе српски председник заслужио то признање.

Путин jе изразио очекивање да ће премиjер Русиjе Дмитриj Mедведев ускоро посетити Београд.

“Надам се да ћемо анализирати актуелну позитивну агенду међусобних односа Русиjе и Србиjе. С тим у вези желим да подсетим на посету српског премиjера Русиjи прошле jесени, као и на планирану посету руског премиjера Србиjи у наjскориjе време. Надам се, у наjскориjе време”, рекао jе Путин на почетку састанка, преноси агенциjа РИA Новости.

Путин jе оценио да су односи две земље добри и да две земље повезуjу многи заjеднички историjски догађаjи.

Руски председник jе истовремено честитао Николићу на награди фонда jединствена православних народа, истакавши да председник Србиjе чини много на заштити и популаризациjи православне традициjе и вредности.

“Tо знам и лично, висе пута смо у поверењу о томе свему разговарали”, додао jе Путин, оценивши да jе награда заслужена.

Николић jе захвалио Русиjи на храбрости у борби против такозване Исламске државе.

Oн jе захвалио и на томе што Русиjа разуме "понашање Србиjе у међународним односима".

"И за ту храброст коjу jе Русиjа улила другим државама своjом борбом против такозване Исламске државе", рекао jе Николић.

Николић данас завршава дводневну посету Русиjи.

Прес служба Kремља jе раниjе навела да ће два председника током састанка разговарати о тренутном и будућем развоjу стратешког партнерства између Русиjе и Србиjе, те разменити ставове о кључним аспектима даље сарадње у политичкоj, трговинскоj, економскоj и хуманитарноj сфери, пренео jе Tас с.

Путин и Николић ће се осврнути и на актуелна питања на међународном и регионалном плану.

Председнику Николићу уручена jе jуче у Mоскви награда фонда jединства православних народа, а он jе том приликом поручио да то признање разуме као потврду свега што jе Србиjа до сада учинила, али и као обавезу за будућност.

Награду му jе уручио патриjарх московски и све Русиjе Kирил коjи jе рекао да jе Николић "читавим животом и делом доказивао врлине православља и велико приjатељство и братство са Русиjом".

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).