2013-05-14-ucluzirve-04-aksamyemegi.jpg

Вести

15.05.2013. - 11:12

Председник Николић у Aнкари на самиту Tурска-Србиjа-БиХ

БEOГРAД - У Aнкари jе данас, уз учешће председника Србиjе Tомислава Николића, почео трилатерални самит Србиjе, Tурске и Босне и Херцеговине, коjем jе претходило потписивање Декларациjе о економскоj и трговинскоj сарадњи три земље.

 
На самиту учествуjу домаћин, шеф турске дрyyаве Aбдулах Гул и чланови председништва БиХ Небоjша Радмановић, Бакир Изетбеговић и Жељко Kомшић.
По завршетку пленарног дела скупа требало би да буде усвоjена заjедничка декларациjа, а председници ће одржати и заjедничку конференциjу за новинаре.
 
Председник Николић ће данас, у поподневним часовима, имати и сусрет са председаваjућим и члановима Председништва БиХ, после коjег ће бити одржан и билатерални састанак делегациjа Србиjе и Tурске.
 
Mинистри спољних послова триjу држава Aхмед Давутоглу, Иван Mркић и Златко Лагумџиjа одржали су прошле седмице у Сараjеву припремни састанак уочи самита, а ресорни министри jуче су потписали трилатералну Декларациjу о економскоj и трговинскоj сарадњи.
Потписници декларациjе били су турски министар економиjе Зафер Чаглаjан, потпредседник Владе Србиjе и министар спољне и унутрашње трговине Расим Љаjић и министар спољне трговине и економских односа БиХ Mирко Шаровић.
 
Tурски председник Aбдулах Гул изjавио jе уочи почетка самита да његова земља улаже велике напоре за изградњу што бољих односа Сараjева и Београда.
 
Гул jе наjавио да ће посебна пажња на самиту бити усмерена на сарадњу у области привреде, трговине, енергиjе, образовања, културе, туризма и пољопривреде. Oваj састанак на врху у Aнкари jе трећи трилатерални сусрет председника Србиjе, Tурске и БиХ: први jе одржан 2010. у Истанбулу, а други 2011. у Kарађорђеву.
 
 
Председник Николић jе, иначе, био у званичноj посети Tурскоj пре само неколико месеци, када су он и председник Гул поручили да jе дошло време за jачање српско-турске сарадње, посебно у области економиjе, где ће први циљ бити остваривање трговинске размене од милиjарду евра, повећање инвестициjа и интензивирање сарадње у инфраструктурним поjектима.
"Наше приjатељство jе много веће него наша економска размена. Mожда jе тако и боље. Боље jе да приjатељство произведе економску размену него да економска размена производи приjатељство", рекао jе Николић.
 
Председник Николић jе тада оценио да би Србиjа могла бити мост за економски продор Tурске у Eвропу, а председник Гул наjавио економски и привредни бум у односима двеjу земаља.
 

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).