img_0476.jpg

Вести

13.10.2016. - 00:00

Председник Николић: Вишевековна заједничка борба Србије и Русије

Председник Србије Томислав Николић поручио је данас, током посете музеју "Ермитаж" у Санкт Петербургу да је српски народ у вековној борби за слободу увек имао подршку Русије.

- Данас смо на половини нашег боравка у Санкт Петербургу посвећеном историјским садашњим и будућим добрим односима Русије и Србије - рекао је председник Николић у "Ермитажу".

Он је рекао да је на кратком путу до музеја видео туристе из многих земаља и са других континената који су дошли да се диве врхунској светској уметности.

- Али да ли у овој сали могу да осете оно што ћемо да осетимо ми Срби - запитао је преседник Николић.

Како је додао, Србе и Русе судбински је повезао гроф Михајло Милорадовић који је пореклом из Србије, али је рођен у Новој Србији, у Русији.

- Велики војсковођа, а завршио живот онако како ми Срби и Руси често умемо да га завршимо - трагично. Гледајући ове ликове које сте ви овековечили на овом зиду, мени кроз главу пролази вишевековна заједничка борба Србије и Русије. Вековна српска борба за слободу све време подржавана од слободне Русије - рекао је председник Николић.
Према његовим речима, да није било цара Николаја "многи од нас данас не бисмо ни постојали овде у 'Ермитажу'".

Раније данас председник Николић је посетио саборни храм Васкрсења Христовог, био у Народној библиотеци, обишао мошти светог Александра Невског, а јуче је свечано отворио почасни Генерални конзулат у Санкт Петербургу.

Председник Николић: Србија и Русија да повећају трговинску размену

Србија не мери пријатељство по обиму трговинске размене, али је низак ниво размене са тако великим пријатељем као што је Русија засигурно неприродан, изјавио је данас председник Србије Томислав Николић у интервјуу за руску агенцију Та с.

- Зато треба да повећамо обим руских инвестиција у Србију у том подручју и обрнуто - истакао је председник Николић.

Он је додао да је Србија спремна да понуди Русији производе који се не производе у тој земљи или заменске производе за оне које Русија не може да увози због санкција Европске уније.

- Видим да између наше две земље у сфери економске сарадње постоји основ за потврду пријатељства и братства - истакао је председник Николић.

Председник Николић: Запад треба да размисли колико је демократски
Западне земље треба да размисле да ли су заиста демократске или су под командом једног лидера, изјавио је данас српски председник Томислав Николић.

- Верујем да многе државе, укључујући оне које чврсто верују да су демократске, треба да застану и размисле да ли заиста живе по сопственим принципима или увек извршавају наредбе једног вође - рекао је председник Николић у интервјуу за руску новинску агенцију ТАСС.

Председник Николић је рекао да "данас многи говоре лоше о Русији, о наводним руским претњама, али они не знају шта се заиста дешава".

ТАСС преноси да је председник Николић истакао да је Србија "положила тест, доказујући способност да одржи висок ниво билатералних односа са Русијом".

- Да је Београд пратио стопе многих западних земаља увођењем санкција Москви, можда би тек годинама касније схватили да смо потпали под њихов утицај. Са друге стране, да смо увели санкције, упропастили би све шта смо постигли кроз године и векове само зато што је неко други то наредио. Нико никада неће моћи да издаје наређења мојој земљи. Добили смо доказе руског пријатељства. Србија је, са друге стране, донела доказе да је ваш истински пријатељ - рекао је председник Николић

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).