otvaranje_izlozbe.jpg

Вести

17.07.2015. - 16:50

Председник Србиjе Tомислав Николић и патриjарх српски Иринеj

Председник Србиjе Tомислав Николић и патриjарх српски Иринеj отворили су данас изложбу "Четири века дома Романових - Буђење сећања" у крипти Храма Светог Саве у Београду.

Изложба jе подсетник на дуг период владавине Романових, а заснована jе на великом броjу фотографиjа и репродукциjа подељених у четири целине - везе између Србиjе и Русиjе, хронологиjа и приповест о наставку и одбрани Руске империjе, период владавине Николаjа Другог и страдање и прослављење царске породице.
Николић jе рекао да jе изложба истинско буђење сећања на царски дом Романових и да би jе требало схватити као почетак стицања слике о њиховоj историjскоj улози, односу према православним земљама и братском осећању према Србима, као и о борби руских царева са светским силама за слободу и самосталност малих народа.
"Срби мало знаjу о своjим заштитницима и приjатељима. Наш jе историjски и људски дуг да памтимо и благодаримо за сву несебичну помоћ коjом су нас Романови обасипали кроз историjу", рекао jе председник Србиjе.
Oн jе додао да Kрипта у Храму светог Саве треба да постане учионица у коjоj ће се грађани упознати и нешто научити о приjатељима и приjатељству, о државницима и прогресивним политикама коjе несебично помажу слабиjе од себе.
Николић jе казао да jе симбол судбинске испреплетености српског и руског народа и споменик руском цару Николаjу ИИ Романову у Београду, коjи са овом изложбом, како jе обjаснио, твори jединствену целину.
"Mало знамо о мученичкоj, страдалноj царскоj породици, о 400 година престоноj лози Романова. Mало знамо колико су задужили Kраљевину Србиjу", нагласио jе Николић.
Председник jе рекао да jе изложба изузетно значаjна jер мученичка смрт царске породице Романов ниjе означила само краj jедне епохе у Русиjи, већ jе њихово убиство, каже, скривено под знаком другачиjих идеjа, било покушаj уништавања свесловенства и искрене оданости православљу.
Николић jе рекао да су Срби на олтар идеологиjе братства и jединства, jугословнества, положили тешку жртву - своjе сећање на све и сваког, па имзеjду остлаог и на царску породицу Романов.
Патриjарх српски Иринеj рекао jе да изложбу отварамо на дан кад се сећамо династиjе коjа jе 400 година владала и трагичног дана, 17. jула 1918. године, кад jе царска породица мученички пострадала за веру.
Изложба jе конципирана као подсетник и скуп визуелних белешки коjе указуjу на чињеницу да jе период владавине Романових оставио дубок траг у историjи не само Руског царства, већ и читавог света.
Поставка jе склопљена из блока историjских фотографиjа Kарла Буле, коjи jе у дужем периоду био званични фотограф Царског двора, а делом од оригиналних фотографиjа, репродукциjа, копиjа уметничких слика, графика и других илустративних материjала.
Пре отварања изложбе у Храму Светог Саве, патриjарх Иринеj служио jе литургиjу.

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).