Председник Вучић "Хамвијем" обишао касарну у Панчеву

Вести

02.06.2017. - 12:01

Председник Вучић "Хамвијем" обишао касарну у Панчеву

Војска Србије добила је 19 блиндираних моторних теренских возила "Хамви", намењених за извршавање задатака у миру и у рату. Председник Србије Александар Вучић присуствовао је примопредаји возила у панчевачкој касарни "Народни херој Стевица Јовановић".

Посету касарни "Народни херој Стевица Јовановић" у Панчеву председник Вучић почео је вожњом у једном од 19 "Хамвија" које су Војсци Србије донирале САД. 
 
Председник Србије је током прве јавне активности откако је јуче положио заклетву и преузео ту дужност навео да су ова возила посебно значајна приликом блиске борбе, истакавши да су војници заштићени од муниције, те је потребна зоља или неко јаче противоклопно оружје да би се то возило пробило.
 
Изразио је и велику захвалност припадницима Националне гарде Охаја за све што су чинили у Краљеву, Бујановцу, Сокобањи, Прокупљу приликом изградње школа, вртића...
Уз јачање капацитета копнених јединица, било је речи и о јачању ваздухпловства. Мигови из Русије, каже председник, ускоро би требало да буду у Србији, чиме ће бити решен знатан део проблема ваздухопловства.
 
"Ја имам много идеја, бесконачно идеја, али то не зависи од мене и не зависи од нас. Ако ме питате чему се надам, надам се и очекујем да ће то бити решено у наредна два месеца, онако како сам недавно обавештен", рекао је Вучић.
 
Амбасадор САД у Србији Кајл Скот истакао је да Србија није могла да обезбеди бољу опрему нити бољу цену за "хамвије", јер та возила нису коштала ниједан динар.
"Она су поклон. А поред возила, обезбедили смо и опрему, обуку и две године сервиса и резервних делова", рекао је Скот.
 
Додао је да је вредност 19 "хамвија" 3,8 милиона америчких долара, и да та донација представља шире војно партнерство које САД имају са Србијом.
 
"Остајемо најангажованији партнер Србије и највећи инвеститор у Војску Србије, чиме показујемо наш заједнички интерес ка регионалној стабилности и колективном удруживању, како бисмо очували мир. Надам се да ћемо једног дана у истој мисији видети заједно ваше 'хамвије' из Србије и наше из САД", рекао је Скот. 
 
Војска Србије добила је 19 блиндираних моторних теренских возила "хамви", намењених за извршавање задатака у миру и у рату.
 
Возило користе и оружане снаге САД и НАТО-а, може се користити за заштиту војних и других важнијих објеката и установа, спречавање демонстративног угрожавања јавног реда и безбедности војске и грађана, борбу против диверзантских, терористичких и других оружаних група, као и за евакуацију особа и техничких средстава.
 
Четири од 19 "хамвија" су блиндирана тако да могу да издрже удар муниције од 12,7 милиметара, а остали муницију од 7,62 милиметра.
 
Иначе, укључујући и ову донацију и претходне донације САД, ВС је добила 40 "хамви" возила, а вредност свих донација већа је од седам и по милиона долара.
 
Панчево. 02. јун 2017. 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).