Председник Вучић на конференцији поводом покретања пројекта  „Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији“

Вести

01.06.2018. - 21:20

Председник Вучић на конференцији поводом покретања пројекта „Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији“

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на конференцији поводом покретања пројекта „Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији“ у организацији Мисије ОЕБС у Србији.

Председник Вучић је истакао да ће тај пројекат помоћи да Србија добије национални систем заштите жртве у кривичном поступку,  у складу са основним опредељењем, да обезбедимо владавину права и правну заштиту свим грађанима Србије.
 
„Злочинац, када буде ухваћен, одговара само једном, док жртва без подршке друштва мора да даје одговоре читав свој живот, и себи, и онима који је на то терају“, рекао је председник Вучић и додао да се мора обезбедити стална помоћ и подршка жртвама и сведоцима у кривичним поступцима.
 
Председник Србије је подвукао да владавина права није коначно достигнуће већ стална обавеза, а правда одговорност и обавеза деловања, а не стање које се одржава само по себи.
 
„Жртве су често онемогућене да захтевају правду  и наш је посао, наша света обавеза је да то радимо уместо њих“, рекао је председник Вучић и додао да морамо и можемо да учинимо много како би заштита сведока и других учесника кривичног поступка била бржа, сигурнија и стандардизованија. Он је подвукао да не сме да буде места импровизацији и сналажењу од случаја до случаја, посебно ако је реч о рањивим групама, а нарочито деци.
 
Председник Вучић је поручио да нам је потребан национални механизам, професионалан и добро разрађен, са обученим службеницима, протоколима и стандардима, као и јасна подела улога између државних органа.
 
„А, пре свега, да признамо да се грешке догађају, а  да предрасуде постоје. Нажалост, постоје ситуације у којима кривично правни систем,  уместо да заштити, ревиктимизује жртву“, рекао је председник Вучић  и истакао да је правда и његова одговорност, као председника државе, али да, пре свих, од Министарства унурашњих послова и Министарства правде очекује да ефикасном политиком заштите жртве.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).