ankara_velika.jpg

Вести

07.05.2018. - 21:58

Председник Вучић у Анкари

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган приредио је данас посебан свечани дочек  председнику Републике Србије Александру Вучићу  испред Председничке палате у Анкари.

Председник Вучић је, након састанка, захвалио председнику Ердогану на величанственом дочеку и снажној опредељености  за подизање економске сарадње на највиши ниво.
 
Он је рекао да је трговинска размена Турске и Србије у прва три месеца ове године повећана  31,4 одсто и да се нада да ће до краја године износити 1,3 милијарде долара.
 
"Председник Ердоган је јуче и данас рекао да позива све инвеститоре да улажу у Србију што је више могуће, а када такве речи чујете од њега, то много значи за Србију. То је недвосмислен, кристално јасан и чист сигнал за инвеститоре у Турској, али и пријатељства према Србији", рекао је председник Вучић.
 
Он је додао да је разговарао са бројним инвеститорима и да је договорена изградња ауто-пута Пожега–Котроман, као и Кузмин–Рача, како би се направио цео круг за пут Београд–Сарајево, што је од огромног значаја и за Србе и за Бошњаке.
 
Председник Србије је истакао да су се он и председник Ердоган са министрима за саобраћај договорили о обнови пута Нови Пазар – Дуга Пољана – Сјеница и реконструкцију пута Нови Пазар – Тутин, што ће се продужити до Аљиновића, као и брзу саобраћајницу Аљиновићи – Сјеница – Нови Пазар. Он је изразио задовољство због потписаног споразума о сарадњи у области пољопривреде, који ће довести до повећања сточног фонда у Србији.
 
"Надам се да ћете ускоро завршити и изградњу 'Турског тока', јер ми немамо гас и до сада нисмо имали решења ако дође до прекида гаса из Украјине", рекао је председник Вучић обраћајући се турском председнику.
 
Председник Ердоган је пожелео добродошлицу председнику Вучићу и државној делегацији Србије и напоменуо да је одржан састанак Високог савета за сарадњу Турске и Србије, на којем су размотрени сви нивои односа.
 
"Један од истакнутих циљева је подстицај инвестицијама и веома смо почашћени што можемо да пратимо инвестиције у разним деловима Србије", навео је председник Ердоган и истакао да ће бити настављена размена искустава и развој инфраструктурних пројеката који ће допринети регионалном развоју, миру и просперитету.
 
Он је додао да су потписани споразуми у области транспорта, информационих технологија, енергетике и полицијске сарадње.
 
"Ови споразуми ће унапредити нашу сарадњу у наредном периоду", изјавио је турски председник.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).