turska_velika.jpg

Вести

06.05.2018. - 23:06

Председник Вучић у дводневној посети Турској

Председник Републике Србије Александар Вучић допутовао је данас у Истанбул, где га је на аеродрому, уз војне почасти, дочекао председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Двојица председника су, потом, присуствовали Пословном форуму у организацији Одбора за економске односе Турске.
 
Обраћајући се присутнима, председник Вучић је поменуо да турски медији говоре о никад бољим односима двеју земаља.
 
"Србија ће улагати велике напоре како бисмо наше економске односе унапредили и подигли на ниво који би могао да одговара одличним политичким односима које смо успоставили. Много година нисмо успевали да остваримо такве политичке односе. Захваљујући председнику Ердогану и турским инвеститорима у многим малим местима у Србији данас немамо проблема са незапосленошћу као раније", нагласио је председник Србије.
 
Он је истакао да су турски инвеститори долазили у места у која нису хтели да долазе улагачи из других држава, као и да су инвестирали у подручја која су била погођена поплавама.
 
"То показује какво пријатељство желите са Србијом. Потенцијал наше сарадње је огроман, пре свега у текстилној, пољопривредној и прехрамбеној индустрији", изјавио је председник Вучић и позвао турске инвеститоре да наставе да улажу у Србији, подсетивши да је трговинска размена у последњих десет месеци увећана чак девет пута.
 
"Поставили сте данас веома амбициозан задатак пред нас, а то значи да утростручимо нашу трговинску размену. Сигуран сам да је то могуће, јер у Србији постоји посебно поштовање према Турској и председнику Ердогану", поручио је председник Србије.
 
Председник Вучић захвалио је председнику Ердогану на дочеку на аеродрому, којим му је указао посебну част.
 
"Ваш данашњи дочек на аеродрому за нашу земљу значи много. Обавезује нас да у будућности указујемо највеће могуће поштовање према Вама лично, Вашој земљи и Вашем великом народу. На Србију можете да рачунате, као што знам да ми можемо да рачунамо на Турску", рекао је председник Вучић.
 
Током обраћања учесницима Пословног форума председник Ердоган је рекао:
 
"Србија је за нас пријатељска земља, која је кључна за мир и стабилност на Балкану. Постоји јака воља за унапређењем односа на сваком пољу. Ова посета председника Вучића нашој земљи представаља најбољи доказ обостране жеље за даљим унапређењем сарадње".
 
Он је навео да је прошле године трговинска сарадња са Србијом по први пут превазишла милијарду долара, додајући да се нада да ће се повећати на две милијарде, а касније достићи и три милијарде долара.
 
"Да би остварили овај циљ, сви морамо озбиљно да радимо. Србија са централном и стратешком позицијом на Балкану и повољном пословном климом поседује велике могућности за све инвеститоре", рекао је председник Ердоган и оценио веома битним што је данас потписан Меморандум о сарадњи на изградњи ауто-пута Београд – Сарајево.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).