merkel_velika.jpg

Вести

13.04.2018. - 17:00

Састанак са немачком канцеларком Ангелом Меркел

„Србија је кључна земља региона са којом Немачка тесно сарађује“, поручила је канцеларка Ангела Меркел и истакла да новим сусретом са председником Србије Александром Вучићем жели да дâ допринос у проналажењу решења на Балкану.

Председник Александар Вучић рекао је да је Немачка за Србију најважнији партнер, а да ће наша земља дати све од себе да се избегну било какви сукоби на Балкану.

Он је нагласио да је Србија посвећена миру и стабилности и да би било какав сукоб на Балкану вратио наше земље и народе 100 година уназад.

"Даћемо све од себе да се тензије и било каква дестабилизација избегну по сваку цену", поручио је председник Вучић. Истакао је да је за нас важно да чујемо ставове Меркелове.

"Европски пут је од виталног значаја за нас и мораћемо да доносимо бројне тешке и болне одлуке ако желимо чланство у ЕУ. Да ли ће то бити 2025. или у неко друго време, зависи највише од нас и спровођења реформи, али и од других ствари у региону.“
 
Председник Србије је упутио велику захвалност Меркеловој на заинтересованости и личној огромној пажњи коју поклања Србији и региону, уз оцену да је Немачка за Србију најважнији партнер.
 
У заједничком обраћању медијима са немачком канцеларком он је рекао да бисмо, да тога није било, имали много више криза него што их је било у претходном периоду.
 
Канцеларка Меркел је нагласила да је план да се у првој половини ове године води интензиван дијалог са Србијом и земљама региона, пошто је питање Западног Балкана високо на агенди бугарског председавања ЕУ.
 
Подсетила је да је о важности развоја Западног Балкана говорио и председник ЕК Жан Клод Јункер, током недавне посете том региону.
 
Најавила је да ће се састанци са представницима земаља Западног Балкана наставити у мају у Софији, а у јулу у "Берлинском формату" у Лондону.
 
Канцеларка је истакла и да су главне теме разговора са председником Вучићем сарадња Немачке и Србије, али и развој региона.
 
Додала је да се то увек повезује са разговорима о курсу реформи које Србија храбро спроводи, те да је то комплимент председници Владе и министрима.
 
"Радујем се данашњем састанку. Овим сусретом желимо да допринесемо да пронађемо решење, без обзира на то што то некада може бити тешко", рекла је Меркелова и изразила је задовољство што је Вучић поново у Берлину.
 
"У билатералним односима направили смо крупне помаке напред", рекао је председник Вучић и навео да је прошле године трговинска размена две земље достигла четири милијарде и 343 милиона евра, да је увећана у прва два месеца ове године за 12,6 одсто.
 
Како каже, може се очекивати да до краја 2018. године достигне и читавих пет милијарди евра.
 
"Немачка је за Србију најважнији партнер и најзначајнија земља у ЕУ", констатовао је Вучић.
 
Након обраћања медијима, уследио је радни ручак Ангеле Меркел и Александра Вучића.
 
Председника Републике Србије дочекала је немачка канцеларка испред седишта шефице немачке владе.
 
Председника Вучића је, уз војне почасти, на аеродрому у Берлину дочекао почасни шпалир немачке војске и људи из протокола немачке канцеларке.
 
Ово је био 12. сусрет Вучића и Меркелове до сада, а други за месец и по дана.
 
Видео материјал сусрета и конференције за новинаре председника Србије Александра Вучића и немачке канцеларке Ангеле Меркел можете преузети са ФТП сервера Министарства  oдбране. 
 
Берлин. 13. април 2018. 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).