Састанак са председником Одбора Бундестага за европске послове Гинтером Крихбаумом

Вести

11.05.2018. - 19:56

Састанак са председником Одбора Бундестага за европске послове

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Одбора Бундестага за европске послове Гинтером Крихбаумом.

Председник Вучић је, након састанка, нагласио да је највећи део разговора био посвећен односима Београда и Приштине и  истакао да је Србија за компромис и да жели да разговара, те да је немачком посланику указао да је Србија испунила све обавезе споразума из Брисела, а Приштина није ону једну коју је преузела.
 
Председник Србије је рекао да је са Крихбаумом постигао високу сагласност о томе колико је важно имати стабилност и мир у региону.
 
"Имали смо дуг разговор данас, а теме су биле и билатерални односи. Констатовали смо да су на изузетно високом нивоу. Констатовали смо да је све више немачких компанија које долазе у Србију, да данас 45.000 људи у Србији ради у немачким компанијама, да додатним реформама можемо да привучемо још немачких инвестиција", рекао је председник Вучић и додао да је Немачка најважнији спољнотрговински партнер Србије.
 
Председник Вучић је најавио да ускоро путује у Дизелдорф, у покрајину Северну Рајну Вестфалију, где ће разговарати са инвеститорима и представити могућности за улагања у Србији. То је, како је објаснио, четврта немачка покрајина по броју инвеститора који долазе у Србију.
 
Гинтер Крихбаум је изјавио да ће свака земља у региону бити оцењивана у складу са својим напретком.
 
"То је принцип сопственог напретка у ЕУ и ту нема уступака", подвукао је Кирхбаум.
 
Кад је реч о Србији, иако имамо отворена поглавља, он  истиче да  је одлучујући број поглавља која се затварају, јер означавају да су прегвори завршени, закони усвојени и да се примењују.
 
"За Србију је пут до ЕУ далек и то сви знамо, али на том путу нисте сами, имате подршку Немачке", рекао је Гинтер Крихбаум и оценио данашње разговоре  као конструктивне, пријатељске и веома блиске, о чему сведоче чести сусрети председника Вучића и немачке канцеларке.
 
Како је објаснио, не само да има много немачких компанија које раде у Србији, већ су оне задовољне условима, радном снагом, пословањем и зато ће их доћи још више.
 
"Будућност целог региона, сигуран сам у то,  биће у ЕУ", закључио је немачки посланик.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).