bukurest_velika.jpg

Вести

24.04.2018. - 20:22

Састанак у Букурешту

Председник Републике Србије Александар Вучић и премијери Румуније, Бугарске и Грчке, одржали су данас састанак у Букурешту, на коме је фокус био на регионалним пројектима међусобног повезивања, приступању Србије Европској унији и европским перспективама целокупног региона.

Председник Вучић захвалио је Румунији, Бугарској и Грчкој на снажној подршци нашој земљи на њеном европском путу и поручио да Србија жели да буде прва следећа земља чланица ЕУ.
 
Председник Србије је на заједничкој конференцији за новинаре, након састанка са домаћином квадритерале председницом Владе Румуније Вјориком Данћилом, премијером Бугарске Бојком Борисовим и премијером Грчке Алексисом Ципрасом, најавио и формирање Радне групе у којој би били министри саобраћаја, транспорта и комуникација.
 
Како је објаснио, та Радна група би требало да убрзано ради на конкретизацији договорених пројеката, како би спремно дочекали Самит 16+1, који ће бити одржан 6. јула у Бугарској.
 
Назначио је да је срећан због конкретних разговора и договора, да се разговарало о ауто-путу Темишвар-Београд, ауто-путу ка Бугарској, затим ка Скопљу, али и како модернизовати пругу Ниш-Димитровград, како ојачати дигиталну инфраструктуру и решити неке проблеме као што је онај на Ђердапу.
 
„Верујем да ћемо све то успешно да решимо. Србија је заинтересована за свакодневно даље и стално унапређење сарадње у балканској четворци“, рекао је председник Вучић.
 
Он је истакао да Србија има увећање робне размене са Бугарском, Румунијом и Грчком, што је праћено порастом броја туриста из тих земаља у Србију, али и из Србије у све три земље.
 
Председник Вучић је указао на значај састанака попут данашњег у Букурешту, истичући да је Србија једина земља, од те четири, ван ЕУ, те је утолико значајнија подршка Грчке, Румуније и Бугарске на европском путу.
 
"То је од изузетног значаја за нас. Румунија је највећа земља, Бугарска председавајућа ЕУ, Грчка са можда најважнијим геостратешким положајем у Европи и њихова подршка је отворена, нескривена", рекао је Вучић.
 
„Желимо да нам помогнете, јер и ми бисмо вама помогли да смо на вашем месту, јер желимо да будемо следећа земља која ће постати чланица ЕУ, а без ваше снажне подршке то не можемо да урадимо“, истакао је српски председник.
 
Поручио је да ће Србија у свему што може искрено подржати и помоћи све те три земље, а да очекује још снажнију подршку Букурешта, Атине и Софије на европском путу.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).